Kezdőlap » Google » “Vezető hírek” a Google találati listáján
Google

“Vezető hírek” a Google találati listáján

keresőoptimalizálás 2016

Néhány napja bukkantak fel a Google találati listáján a „Vezető Hírek” , de pontosan mi is ez?

A kérdés összetett, és elég sok a homályos folt is, de igyekszünk az elején a fontosabb dolgokat összefoglalni.

A Google-nak két nagy hírszolgáltatása van. Az első a hivatalos. Ez a Google News. Ide jelenleg kb. 75 ezer weboldal küldi be híreit a világ minden tájáról. Ahhoz, hogy ide bekerülhessünk weboldalunk felvételét kell kérni, és manuális ellenőrzésen kell átmenni. Ez nem mindig egyszerű. Erről van egy külön tudásanyagunk, a lényeg röviden ez. Magyarországon nem sok oldal került be a Google News-ba, inkább a nagy portálok, és néhány kisebb, szakmai oldal (például az ite.hu is.)

A másik ahol a Google megjelenít híreket az a találati lista. Decemberig ezek a „Friss hírek” címszó alatt jelentek meg. Most ez változott át „Vezető Hírek” dobozzá. Hogy ez csak megjelenésbeli átalakulás, vagy e mögött tartalmi átalakulás is van az nem világos.

google vezető hírek

A Friss Hírekbe ugyanis nem csak a manuális ellenőrzésen átment oldalak kerülhettek be, hanem azok a weboldalak is, amely rendszeresen közölnek hír jellegű cikkeket. Például az ite.hu is megjelent itt még azelőtt, hogy bekerült volna a Google News-ba.  Amerikában ez korábban „In the News” címszó alatt jelent meg, ami most „Top Stories” címszó alatt jelenik meg. Nem véletlenül.

hirdetés

Az amerikai elnökválasztás alatt igen sok álhírt közlő portál híre is megjelent itt, és emiatt sok támadás érte a Google-t. Éppen ezért a Google az In the News címkét lecserélte, mert sok felhasználó az gondolta, ez azonos az ellenőrzött Google News szolgáltatással.

Az ügyben a Google mostani vezérigazgatója Sundar Pichai is magyarázkodásra kényszerült és elmondta, hogy megpróbálnak fellépni a hamis híreket publikáló oldalak ellen. Például sok ilyen oldalt töröltek az Adsense rendszerből, komoly bevételkiesést okozva nekik.

Az amerikai tapasztalatok szerint ez a váltás egyelőre inkább vizuális volt, nem pedig tartalmi, mivel sok gyenge minőségű oldal még mindig megjelenik a Top Stories dobozban.

Magyarországon az itt történő megjelenésben igen nagy lehetőség van keresőoptimalizálási szempontból, hiszen az ilyen kiemelt megjelenés igen nagy forgalmat tud generálni. Bár erre inkább a nagy portáloknak van esélye, ahogy említettem az ite.hu is több ízben kikerült a vezető hírek közé, tehát ez a lehetőség nem teljesen elérhetetlen a kisebb portálok számára sem.

Szuhi Attila

Üdv! Szuhi Attila vagyok, az ITE.hu alapítója és főszerkesztője. Fő területem a keresőoptimalizálás és az online marketing. Speciális szakterületem a Google büntetések a technikai SEO Audit és a linképítés.
Ha segítségre van szükséged, keress bátran.

2 hozzászólás

Kattints ide a hozzászóláshoz

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

  • Nem találtam sajnos friss és releváns bejegyzést, úgyhogy ide írom. Volt valamilyen algoritmus frissítés illetve komolyabb mozgás a találati listán december 8-a környékén?
    Az átlagos pozíciónk hónapok óta 5.5-6.2 között mozgott, azonban a dec.5-án elindult meredeken lefelé, december 8-án egészen 9.3-ig romlott az érték, majd december 12-re fokozatosan visszaállt 6.1-re. Az oldalon semmilyen változtatás nem történt.

    • Szia!
      Írtam róla egy cikket, úgy egyszerűbb 🙂 Nem csak téged érintett, hanem nagyon sokakat. A pontos okokat homály fedi sajnos szokás szerint.