Kezdőlap » Google » Webmester Eszközök: itt a mobilos használhatóság!
Google

Webmester Eszközök: itt a mobilos használhatóság!

Google mobil

A Google már korábban többször utalt rá, hogy a mobilfelhasználói élmény a közeljövőben rangsorolási szempont lehet, most pedig új eszközzel bővítette a webmester eszközöket, amely a weboldalak mobilos használhatóságára vonatkozóan ad információkat.

Ezek a lépések bevett gyakorlat a Google esetén, nem lennénk meglepve, ha a közeljövőben bejelentené, hogy a mobil felhasználói élmény a rangsorolási algoritmus része lett (vagy már most is az). Az új eszköz, amely a „mobilos használhatóság” elnevezést kapta, a Google Webmester Eszközökben érhető el, mégpedig a Keresési forgalom/Mobilos használhatóság menüpont alatt. A Google jelenleg hat hibatípust ismer fel és mutat meg a webmestereszközök számára:

  • Flash-használat

A legtöbb mobileszköz nem képes Flash tartalmakat megjeleníteni, a Google azokat az oldalakat listázza, ahol ilyen tartalmat talál, és azt javasolja, hogy más modern internetes technológiával váltsuk fel a Flash tartalmakat.

  • A nézet nincs konfigurálva

A különböző képernyőméretek miatt a Google azt ajánlja, hogy a meta viewport címke használatával határozzunk meg egy nézetet.

  • Fix szélességű nézet

Itt a Google azokat az oldalakat listázza, ahol a nézet szélessége rögzített. A Google itt azt javasolja, hogy használjunk responsive designt oldalainkhoz.

  • A tartalom méretezése nem felel meg a nézetnek

Ez a hibaoldal azt jelzi, ha egy oldal megtekintéséhez vízszintes görgetésre is szükség van.

hirdetés
  • Kis betűméret

Ez azokat a hibaoldalakat sorolja, ahol a betűméret túl kicsi és éppen ezért nehezen olvasható a mobilos felhasználók számára.

  • A megérinthető elemek túl közel vannak egymáshoz

Ez a hiba azt jelenti, hogy a mobileszközök esetén a koppintási felület egy navigációs elem esetén túl közel van egy másik navigációs elemhez, ezért a mobilos felhasználók nehézkes a navigáció az oldalon. Mint látható az ite.hu esetén is vannak hibák, amiket javítani kell: mobilos használhatóság A Google az egyes hibákhoz részletes útmutatót is ad, hogy a probléma mit jelent és milyen módon orvosolható. Az új fejlesztést egyébként John Mueller a Google svájci alkalmazottja jelentette be a Google Plus oldalán.

Szuhi Attila

Üdv! Szuhi Attila vagyok, az ITE.hu alapítója és főszerkesztője. Fő területem a keresőoptimalizálás és az online marketing. Speciális szakterületem a Google büntetések a technikai SEO Audit és a linképítés.
Ha segítségre van szükséged, keress bátran.

1 hozzászólás

Kattints ide a hozzászóláshoz

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.