Utoljára frissítve: január 21, 2016
Témakör: AMP, Search Console
mi ez? SEO hírek

Új fejlesztés lépett tegnap életbe a Google Search Console-n, mostantól az AMP oldalaink hibái is látszanak. Hogy mi az az AMP?

Az AMP az Accelerated Moble Pages (AMP) rövidítése, ami magyarul a Gyorsított Mobil Oldalakra lehetne lefordítani. A Google az utóbbi években óriási hangsúlyt fektet a mobil optimalizálásra, és ez a projekt is része ennek az erőfeszítésnek.

A lényege, hogy az oldalak megjelenítését leegyszerűsítve a mobil betöltődés sebessége felgyorsul. Az AMP oldalakról már korábban többször írtunk, ahogy azt is megírtuk, hogy február végén, azaz heteken belül élesedik majd a projekt.

Ennek komolyságát támasztja alá az, hogy a Google most már a Search Console-ban jelzi az AMP-s oldalak hibáit is. A fejlesztés idehaza is azonnal élesedett, és a Search Console Keresési Megjelenés Accelerated Mobile Pages menüpont alatt érhető el.

Az AMP hibaoldal egyrészt megmutatja a hibák alakulását, de az egyes url-ekre lebontva is lekérhetjük a konkrét hibákat.

A Google hivatalos közleménye szerint egyre több és több oldal használja az AMP-t híreik megjelenítésére, ezért vált szükségessé egy hibajelző eszköz beépítése a Search Concole-ba.

Hirdetés

hirdetés

Az AMP a Wordpres oldalak számára is elérhető, és még javában zajlik az ezt kiszolgáló bővítmény fejlesztése. Használatához 4.4. WordPress használata szükséges, de tapasztalataink szerint nem minden sablonnal képes jól együttműködni (így például az ite.hu sablonjával sem).

A WordPresses AMP oldal canonical taggel hivatkozza meg az url eredeti verzióját, így nem jelentkezik duplikációs probléma.
Az eddigi hírek alapján az AMP elsősorban a hírpublikálók számára fontos, mivel az AMP oldalak akár az organikus lista felett is megjelenhetnek, de hogy pontosan kit és miként érint a változtatás, az még elég homályos.

Szerző: Szuhi Attila

Üdv! Szuhi Attila vagyok, az ITE.hu alapítója és főszerkesztője. Fő területem a keresőoptimalizálás és az online marketing. Speciális szakterületem a Google büntetések, a technikai SEO Audit és a linképítés.
Ha segítségre van szükséged, keress bátran.

Írd meg a véleményed!

Az e-mailcímed nem lesz nyilvános. A * jelölt mezők kötelezőek.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Cikkek a témában

február 28, 2019

50MEGOSZTÁSFacebookFeliratkozás Kis túlzással már egy évtizede várunk erre

január 24, 2018

50MEGOSZTÁSFacebookFeliratkozás A mai napon minden felhasználó számára elérhető

december 21, 2016

50MEGOSZTÁSFacebookFeliratkozás Bár közelednek az ünnepek, a Google háza

december 1, 2016

50MEGOSZTÁSFacebookFeliratkozás Egy eszközzel kevesebb áll a rendelkezésünkre mostantól.


INGYENES!

TÖLTSD LE A GOOGLE 100 SEO TANÁCSÁT

A Google 100 legfontosabb keresőoptimalizálási tanácsa!