Van- e hosszú távon negatív hatása egy oldal megítélésére, ha bizonyos ideig nem elérhető? Erre kaptunk választ a Google-tól.

Gyakran előfordul, hogy karbantartás, vagy egy hackertámadás miatt egy oldal időszakosan nem elérhető. Ez lehet néhány óra, de akár 1-2 nap is. Mi ennek a hatása keresőoptimalizálási szempontból? Rontja az oldal helyezéseit és megítélését vagy sem?

Nagyjából ezt a sokakat érdeklő kérdést tették fel az angol nyelvű , de indiai Google Webmester Hangouton, ahol Aaseesh Marina Google alkalmazott válaszolt a kérdésre.

„Nem gondolom, egy ilyen szituációnak nincs negatív hatása a rangsorolásra. Megértjük, hogy igen sok oldalnál szükséges, hogy karbantartás miatt rövid időre nem elérhető állapotba kerüljön. Ugyanakkor, ha egy oldal hosszú távon nem elérhető, mondjuk egy évig, vagy hasonló, akkor ez nyilvánvalóan hatással lesz a rangsorolásra, mivel az oldal nem volt a felhasználók számára elérhető hosszú ideig.”

A tavalyi évben John Mueller beszél arról, hogy karbantartás során az a legjobb ha 503-as http válaszkódot adunk a Google-nak, mert így tudja, hogy karbantartásról van szó. A 404-es kód problémát jelenthet, ha a karbantartás hosszabb időre elhúzódik.

2013-ban még Matt Cutts is beszélt a témáról és ő azt mondta egy 24 órás leállás nem gond, de ha ez 48 óránál is hosszabb időre nyúlik, akkor az url kikerülhetnek a Google indexéből – legalábbis ideiglenesen, hiszen azok nem elérhetőek a felhasználók számára.

Hirdetés

hirdetés

Még régebben, még 2011-ben John Mueller is beszélt erről és ott azt mondta egy két hetes leállásnak, már szemmel látható hatásai vannak, amely azonban később még helyreállhat, ahogy a Google újratérképezi az oldalt, és rendben levőnek találja.
A személyes tapasztalatink azt mutatják, hogy egy két hetes leállás már komoly és tartós forgalomvesztéssel járhat. Bár később az oldal visszakerülhet a találati listára, jellemzően a korábbi helyezéseit hosszú távon sem kapja vissza.

Szerző: Szuhi Attila

Üdv! Szuhi Attila vagyok, az ITE.hu alapítója és főszerkesztője. Fő területem a keresőoptimalizálás és az online marketing. Speciális szakterületem a Google büntetések, a technikai SEO Audit és a linképítés.
Ha segítségre van szükséged, keress bátran.

Írd meg a véleményed!

Az e-mailcímed nem lesz nyilvános. A * jelölt mezők kötelezőek.

  1. Ha támadás éri az oldalt, akkor az többnyire gyorsan vissza van állítva, hiszen észrevehető. Ebből nem származik vesztesége a honlapnak, hiszen saját hibáján kívül történt elvileg. Abba most ne menjünk bele, hogy a saját oldaláért és biztonságáért a tulajdonos felel.

    Ha nem elérhető az oldal, akkor sincs nagy probléma, minél előbb helyre kell állítani. Eddig rekord nálam az volt, hogy kb. 1 hónapig nem volt elérhető szerverhiba miatt. De 1 hónapon keresztül az index-ben tartotta a google úgy, hogy nem elérhető. Ez érdekes.. Utána kivette az indexből, pár nap múlva helyre lett hozva, és újra visszakerült a régi pozíciójába. Persze ehhez tudni kell, hogy 10 éves oldalról volt szó. Úgy gondolom, hogy ha még 1 hónapig nem elérhető és helyre van hozva, akkor is vissza kapja a pozícióját.

    Aztán van olyan, amikor egy szimpla költöztetést 301-es átirányítással nem képes aktualizálni 1 hónapon keresztül. Szerintem igen csak szélsőségesen működik, így konkrét konklúziókat nehéz levonni.

    Üdv.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Cikkek a témában

szeptember 23, 2021

74MEGOSZTÁSFacebookFeliratkozás Mi az a 404-es hiba? A weben

február 28, 2017

74MEGOSZTÁSFacebookFeliratkozás Néha előfordul, hogy egy-két napra le kell

január 3, 2017

74MEGOSZTÁSFacebookFeliratkozás A 404-es oldalak és hibák igen sok

január 22, 2016

74MEGOSZTÁSFacebookFeliratkozás Van- e hosszú távon negatív hatása egy


INGYENES!

TÖLTSD LE A GOOGLE 100 SEO TANÁCSÁT

A Google 100 legfontosabb keresőoptimalizálási tanácsa!