Kezdőlap » Google » A Google tisztázza a Panda algoritmust
Google

A Google tisztázza a Panda algoritmust

Google Panda algoritmus

Tegnap számoltunk be róla, hogy a Panda-algoritmus a Google alapalgoritmusának része lett, sok volt a kérdőjel, amelyek egy része most tisztázódott.

Ez történt tegnap

A tegnapi napon a Google egy interjúban számolt be róla, hogy a Panda algoritmus az alapalgoritmus része lett. Mint ismeretes a Panda algoritmus a Google legismertebb és legjelentősebb különálló algoritmusa volt, amely 2011-ben indult útjára és a weboldalak minőségük alapján értékelte. A Panda algoritmus büntetőalgoritmus is volt egyben, azaz egy bizonyos szint alatt az oldalak helyezései jelentősen romolhattak.

Fontos még tudni azt, hogy a Panda algoritmus időszakosan futott és egy weboldal egészét értékelte, tehát nem külön aloldalakat.

A tegnapi bejelentés lényege az volt, hogy az eddig különálló Panda algoritmus már az alapalgoritmus része lett. Ezt a mai napon egyértelműen megerősítette Gary Illyés is a Googletól:

„Hogy világos legyek. A Panda része az alapalgoritmusunknak, de nem frissítettük a Panda részt, ahogy más állatot sem”.

He also confirmed that while Panda is now part of the Core, they haven’t updated the Panda part. There had been some confusion with some assuming that Panda being part of the core algo meant it was also real time, but that is not true.

Nem fut valós időben

A bejelentés kapcsán az első és legfontosabb kérdés az volt, hogy a Panda algoritmus vajon valós időben folyamatosan fut-e mostantól, mint a Google alapalgoritmusa, vagy maradt az időszakos, manuális futtatás.

Tegnap még erről vita volt, azonban ma ezt a kérdést a Google egyértelműen megválaszolta. John Mueller a webmestereknek szóló Hangouton a Seroundtable keresőoptimalizálási portál kérdésre egyértelműen elmondta, hogy a Panda algoritmus értékelő száma nem frissül folyamatosan, úgy ahogy az alapalgoritmus frissül.

John Mueller azt is elmondta, hogy ez a változtatás azt is jelentheti, hogy a Panda frissítés gyakoribbá és gyorsabbá válhat a jövőben, bár tény, hogy ezt már 2015. májusában is ígérte a Google.

A hétvégi mozgások nem köthetőek a Pandához

Szintén fontos, hogy a Google egyértelművé tette azt is, hogy a hétvégi frissítés az alapalgoritmus érintette, de sem a Panda, sem a Pingvin nem frissült az elmúlt napokban.

Érdemes megemlíteni, hogy ha a Panda frissítése továbbra is manuálisan történik, akkor bár része az alapalgoritmusnak feltételezhető, hogy a frissítés észlelhető és azonosítható lesz a jövőben is.

Kérdések, értelmezések

Felmerülhet a kérdés, hogy ha a Panda része lett az alapalgoritmusnak, akkor miért nem frissül állandóan. Nos, a kérdés egy példával lehet megválaszolni. Ha a Google alapalgoritmusa így néz ki (nagyon leegyszerűsítve):

R= P x (D-d) x 2

és a P jelenti a Panda algoritmus által egy oldalnak adott értéket, akkor az algoritmusban most P értéke nem változott, de lehet a kis d értéke módosult. A P csak akkor módosul, ha a Google manuálisan frissíti a P értékét meghatározó egyenleteit.

Természetesen ez egy nagyon durva – de talán szemléletes – leegyszerűsítése a valós helyzetnek.

Ezzel azt gondolom a Panda körüli kérdések nagyjából tisztázódtak. Most már nincs más hátra, mint várni a Pingvin algoritmus frissülését.

Szuhi Attila

Üdv! Szuhi Attila vagyok, az ITE.hu alapítója és főszerkesztője. Fő területem a keresőoptimalizálás és az online marketing. Speciális szakterületem a Google büntetések a technikai SEO Audit és a linképítés.
Ha segítségre van szükséged, keress bátran.

Írd meg véleményed!

Kattints ide a hozzászóláshoz

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.