Kezdőlap » Google » Google AMP: a SEO szakértők 49%-a jelentős hatást vár
Google

Google AMP: a SEO szakértők 49%-a jelentős hatást vár

Google mobil

Több mint 300 SEO szakértő véleményét kérték ki a Google AMP oldalak keresőoptimalizálásra gyakorolt hatásáról.

A link-assistant.com kérte ki 329 keresőoptimalizálási szakértő véleményét a Google AMP oldalairól. A felmérésben amerikai és európai SEO szakembereket kérdeztek meg ügynökségektől, cégen belüli szakemberektől és szabadúszóktól vegyesen.

A felmérés célja az volt, hogy felmérjék a SEO szakma figyelmét, tehát hogy mennyire foglalkoztatja ez a téma a keresőoptimalizálási szakembereket, valamint az, hogy feltérképezzék a szakemberek milyen hatásokkal számolnak.

Mindenkit érdekel

Az első és kulcsfontosságú momentum, hogy a résztvevők 75%-a mondta azt, hogy követi az AMP témát SEO szempontból. Ezen belül a részvevők 18%-a mondta azt, hogy már igen sok munkát belefektetett, hogy utánajárjon a témának.

A részvevőknek csak a negyede mondta azt, hogy nem követte a AMP oldalak bevezetését.

Komoly hatást várnak

Ennél is érdekesebb, hogy a megkérdezett keresőoptimalizálási szakemberek 49%-a mondta azt, hogy jelentős hatással számol a rangsorolásra és a találati listára. 31%-uk számít közepes hatásokra és 14%-uk enyhe, kismértékű hatásokra. A válaszadóknak mindösszesen 6%-a mondta azt, hogy nem számol hatással az organikus forgalomra.

hirdetés

amp oldalak hatása

Annak ellenére, hogy komoly hatásokat várnak, egyelőre az AMP alkalmazása még korlátozott. A megkérdezett szakembereknek eddig csak 23%-a kezdte el használni saját weboldalán az AMP oldalakat. 29%-uk tervezi, hogy az elkövetkező hat hónapon belül használni fogja az AMP technikákat. 42%-uk ennél később tervezi a használatát, míg 5%-uk egyelőre nem tervezi az AMP használatát.

Idehaza a Google egyelőre nem kezdte el alkalmazni az AMP oldalakat az organikus találati listáján. Egyelőre csak 12 országban használják azt, de folyamatosan újabb és újabb területekre terjesztik ki azt.

Mi itt az ite.hu-n már márciusban átálltunk az AMP technológiára, és bár idehaza elméletben a Google az organikus listán nem használja az AMP oldalakat, már most is a fogalmunk közel 1%-a az AMP oldalainkra érkezik. Noha ez nem tűnik jelentőnek, ugyanakkor azzal számolok, hogy ha idehaza is megjelenik az AMP az organikus listán, akkor ez sokkal jelentősebb mértékű lesz.

Ha nem ismernéd az AMP oldalakat korábbi cikkeinkben olvashatsz róluk.

Szuhi Attila

Üdv! Szuhi Attila vagyok, az ITE.hu alapítója és főszerkesztője. Fő területem a keresőoptimalizálás és az online marketing. Speciális szakterületem a Google büntetések a technikai SEO Audit és a linképítés.
Ha segítségre van szükséged, keress bátran.

Írd meg véleményed!

Kattints ide a hozzászóláshoz

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.