Kezdőlap » Keresők » Keresőmotort épít a Wikipédia, részben a Google ellenfeleként
Keresők

Keresőmotort épít a Wikipédia, részben a Google ellenfeleként

wikipédia Search

Tegnap röppent fel a hír, hogy keresőmotort épít a Wikipédia, ami a Google kihívója is lehetne, ma ezt cáfolták, de a helyzet nem egyértelmű.

Az Origo is beszámolt róla, hogy a Wikipédia keresőmotor fejlesztésébe fogott. A fő cél az volt, hogy a Google-lal szemben egy nyílt forráskódú keresőmotort hozzanak létre.

Az eredeti közlemény szerint a kereskedelmi célú keresőmotorok módosítanak a találati listákon, és így hirdetéseket jelenítenek meg, ami gátolja a szabad információhoz jutást.

A Knowledge Engine névre keresztelt keresőmotor egy több éves fejlesztési projekt, amelyre első évben 250 ezer dollárt szánnak.

A közlemény szerint ez a keresőmotor demokratizálni fogja a keresést, azáltal, hogy valóban a legjobb minőségű és legrelevánsabb találatokat adja ki, mindenféle gazdasági érdek nélkül.

A projekt négy lépcsőben épülne ki, az első lépcsőfokra 250 ezer dollárt szánnak, amire már meg is kapták a támogatást a Knights Foundation-től.

hirdetés

A közlemény szerint a Wikipédia nem új Google-t épít, hanem az emberi tudást szeretné mindenki számára szabadon elérhetővé tenni.

Az egyik igazgatósági tag Andreas Kolbea, Wikipédia belső lapján arról is írt, hogy aggasztó, hogy milyen hatalommal bírnak a keresőmotorok. Példaként említette, hogy ha akarnánk, akár a választásokat is tudnák manipulálni találati listáikkal.
A hír értelemszerűen óriási vihart kavart, beszámolt róla többek között a Newsweek is.

A Wikimedia Foundation vezérigazgatója később egy közleményt adott ki, amelyben arról írt, hogy a keresőmotor a Wikipédia belső projektje, és nem kívánnak egy új a Wikipédián kívüli projektet létrehozni, és nem akarnak a Google vetélytársai lenni, nem kívánnak globális keresőmotorrá válni.

Ugyanakkor a helyzet mégsem ennyire egyértelmű. A pályázati dokumentációban, amelyben a Wikipédia elnyerte a támogatást, egyértelműen egy globális keresőmotorról beszélnek.

„A Knowledge Engine egy olyan rendszer, amely képes megtalálni a megbízható és hiteles inormációkat az Interneten”

„ A Wikipedia Knowledge Engine demokratizálni fogja a hírek és információk felfedezését. Elérhetővé tesz az Interneten lévő információkat, mindezt nyílt forráskódú motorral és mindenféle kereskedelmi, vagy gazdasági szándék nélkül.”

Tretikov a Wikipédia igazgatója ugyanakkor ennek kapcsán azt mondta, hogy a pályázat lehetőséget ad a terület leszűkítésére, és bár szó volt más információforrások bevonására, egyelőre leszűkítették a kört a Wikipédiára.

Akárhogy is alakul a Wikipédia új keresője, ez is jól mutatja, hogy a Google egyre kevésbé népszerű, és egyre többen aggódnak szándékai és befolyása miatt. Ha a Wikipédiának akár csak a belső keresője valóban jól fog működni, az kihívás lesz a Google számára. Érdemes megemlíteni, hogy a Google már többször jelezte, hogy neki az Amazon belső keresője az egyik legnagyobb kihívást. A Wikipédia Knowledge Engine hasonlóan kellemetlen lehet a Google számára, amely újabb keresőket vonhat el a keresőóriástól.

Témák

Szuhi Attila

Üdv! Szuhi Attila vagyok, az ITE.hu alapítója és főszerkesztője. Fő területem a keresőoptimalizálás és az online marketing. Speciális szakterületem a Google büntetések, a technikai SEO Audit és a linképítés.
Ha segítségre van szükséged, keress bátran.

Írd meg véleményed!

Kattints ide a hozzászóláshoz

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.