Kezdőlap » Google » Új mobilbarát algoritmus jön: a sebesség is szempont lesz!
Google

Új mobilbarát algoritmus jön: a sebesség is szempont lesz!

Google mobil

Hónapokon belül érkezhet a Google új továbbfejlesztett mobil algoritmusa, amelynél már a sebesség is számít majd.

Sydney-ben a Search Marketing Summit konferencián jelentette be Gary Illyés a Google szóvivője, hogy a Google-nál már tervezik a mobilbarát algoritmus új verzióját.

Az új algoritmusnál már a mobil készüléken való betöltődési sebesség is szempont lesz a rangsorolásnál. Ez komoly előrelépés, mivel a mostani mobilbarát algoritmus számos tekintetben az asztali megjelenítést veszi alapul, és ez alapján értékeli a weboldalak mobilbarát jellegét is.

Furcsa módon a most futó mobil-algoritmus is az asztali gépeken való megjelenés sebességét veszi alapul a rangsorolásnál.

Ez fog a jövőben megváltozni, mivel a Google következő fejlesztése a mobil algoritmuson az lesz, hogy az oldalsebességnél már a mobil-eszközön történő betöltődési sebességet veszik alapul.

Arra a kérdésre, hogy pontosan mikor várható az új algoritmus egyelőre nincs pontos adatunk. Jennifer Slegg Twitteren kérdezte meg a Google szóvivőjét, aki arra a kérdésre, hogy évek, vagy hónapok múlva várható, azt válaszolta, hogy hónapok múlva.

hirdetés

Jennifer Slegg arra is rákérdezett, hogy van-e valami olyan küszöbérték amit ajánlatos megcélozni a következő frissítésig, Gary Illyés azt válaszolta, hogy egyelőre tervezési szakaszban vannak, így egyelőre nem tud sok konkrétumot mondani, ugyanakkor általánosságban a cél a minél magasabb Page Score elérése.

A Page Score, a Google sebesség tesztjén elérhető pont, ami külön értékeli a weboldalak asztali és mobil verziójának sebességét.

Arra a kérdésre, hogy pontosan milyen értéket célszerű itt elérni, Gary Illyés azt válaszolta, hogy:

„A zöld nagyszerű”


Aki ismeri a Google sebesség-tesztelő eszközét, az tudhatja, hogy mobil készülékek esetén a zöld színt elérni igen nehéz (például az ite.hu sem kapja meg a zöld osztályzatot).

Ha Gary Illyés szavai nem csak egy blöff, hanem a Google valóban szigorú lesz az oldalsebesség esetében akkor ez komolyan átrendezheti a találati listát. Már annak jelentős hatása lenne, ha az oldalsebesség rangsorolása sávos lenne, azaz a nagyobb gyorsaság nagyobb előnyt jelentene. Jelenleg az oldalsebesség inkább küszöbérték jellegű, azaz egy szintet megugorva már nincs negatív hatása a lassú weboldalnak.

Ugyanakkor figyelembe véve a Google rangsorolási elveit, azt feltételezhetjük, hogy ha bevezeti az oldalsebességet a mobil algoritmusba, akkor sem kell drasztikus átrendeződésre számítani.

A többi tényező súlya lényegesen jelentősebb, és az oldalsebesség inkább csak kis súllyal játszhat szerepet a rangsorolásban. Ennek némileg ellentmond, hogy a Google a mobil netezők felhasználói élményét elsődlegesnek tartja, és így a vártnál nagyobb súlyt adhat az oldalsebességnek.

Egyelőre konkrétumokat nem lehet tudni, de ami lényegi információ, az az, hogy a mobil algoritmus hónapokon belül a mobil betöltődési sebességen fog alapulni.

Gary Illyés hónapokról beszélt, de azt is elmondta, hogy még tervezési szakaszban vannak. Így kérdés, hogy mikor élesedhet az új módosítás. Mivel a Google-nak már most minden eszköz rendelkezésére áll, hogy a mobil-sebességet értékelje, vélhetően ez valóban megvalósulhat hónapokon belül, reálisan az idei évben.

A Google a tavalyi évben indította el mobilbarát weboldal algoritmusát, amit idén május első felében frissített, további előnyökhöz juttatva a mobilbarát weboldalakat.

Szuhi Attila

Üdv! Szuhi Attila vagyok, az ITE.hu alapítója és főszerkesztője. Fő területem a keresőoptimalizálás és az online marketing. Speciális szakterületem a Google büntetések a technikai SEO Audit és a linképítés.
Ha segítségre van szükséged, keress bátran.

1 hozzászólás

Kattints ide a hozzászóláshoz

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

  • Kiváncsian várom, hogy lesz-e a hatása. Emlékszem a Mobilgeddonra is, mennyire vártuk, aztán annyira mégsem rengette meg a világot. Algoritmusról jut eszembe, a Pingvin a déli sarkot célozta meg a találati lista helyett? Itt a nyár, ahhoz képest, hogy év elejére, majd tavaszra ígérték sehol, semmi. 🙁

    Nekem nagyon szívügyem az oldalsebesség, Adsense hirdetésekkel együtt sikerült a mobilt 86%, az asztali nézetet 93%-ig tornázni. A büszkeségen túl igazán más pozitív hatását nem érzékeltem eddig.

    Kiváncsiságból meg szoktam nézni a nagyobb portálok adatait is a különböző tesztelő alkalmazásokon és gyalázatos értékeket produkálnak.Talán, ha lesz egy kis súlya az oldalsebességnek, akkor kezdenek ezzel valamit, bár attól félek, hogy nem kényszerülnek rá eléggé. Valószínű ezeknél az oldalaknál a direct látogatók adják a látogatók zömét, így annyira nem fontos számukra, hogy a Google-nek is megfeleljenek. Néhány híroldal, már a használhatatlanság határát súrolja annyira erőforrásigényes, és lassú.