Kezdőlap » Google » Alszik a Google? Alig van mozgás a találati listán
Google

Alszik a Google? Alig van mozgás a találati listán

Google PageRank büntetés

Az elmúlt hetekben szinte kőbe vésődött a találati lista. Kevés év indul annyira csendesen, mint az idei. Mi várható?

Amilyen mozgalmas volt a tavalyi év vége a Google algoritmusfrissítések frontján, olyannyira csendes az idei év, ahogy egy webmester megfogalmazta a Webmasterworldon:

„Ezidáig elképesztően csendes a 2015-ös év.”

Négy hónapja nincs Panda frissítés

És valóban az. 2014 májusától szinte két heti rendszerességgel voltak észlelhetőek a Panda frissítések, amelyek sok hazai weboldalnak okoztak komoly károkat. Ez az algoritmus utoljára négy hónapja október 24-én frissült, holott előtte legalább havonta egyszer, vagy annál is sűrűben hallatott magáról. A Seroundtable épp tegnap foglalkozott a témával és a szakértők egyöntetűen azt jelezték, hogy tavaly október óta nem észleltek a Panda kapcsán jelentős változásokat, holott a Google korábban azt jelezte, hogy a Panda kvázi-folymatosan fut, nagyjából havonta. Hogy adatfrissítés történt-e már az is nagy kérdés, de jelentős változás biztos nem volt. Kérdés, hogy az elmúlt szokatlanul hosszú, négy hónapnyi csend a Panda táján valami jelentős újdonságot hoz-e majd magával?

Lefagyott a Pingvin

A Pingvin háza táján is hasonló a helyzet. Tavaly október 17 után, szinte hetente voltak a Pingvinhez kapcsolódó mozgások a találati listán, ám utoljára december 6-án hallatott magáról a Pingvin algoritmus, azóta csend van. Hogy ez a csend mit takar nehéz kideríteni. John Mueller nyilatkozta azt, hogy jelenleg a Google mérnökei elemzik a kapott eredményeket, ami valljuk be nem túl fényes. Sokszor írtuk már, hogy a Pingvin algoritmus hármas verziója igen megengedő volt, és ennek az eredménye az idehaza is tapasztalható félig kaotikus helyzet, már ami a linkprofilok és gyenge minőségű linkeket illeti.

algoritmus változás

hirdetés

Tehát december 6 óta itt is csend van. Kérdés, hogy ismét egy évet kell várnunk az új Pingvinre, vagy a Google ígéretéhez híven gyorsít a frissítéseken?
Az idei évben alapvetően csak kisebb mozgások voltak, január 17-én, majd január vége felé, végül február 5-én a Mystery, vagy Starbucks frissítés, ám idehaza ezek nem okoztak jelentős változásokat a találati listán, és külföldön is inkább csak egy-egy szűkebb szegmensben voltak számottevő mozgások. A Mystery Update óta pedig szinte kőbe lehetne faragni a találati listát, annyira kevés a változás.

Kőbe vésett találati lista

Jól mutatja ezt az Algoroo algoritmusfigyelő ábrája is. December első feléig nagyon komoly mozgások, majd azóta lényegesen csendesebb napok, különösen december 5-e óta.

Az ilyen hosszan tartó csendes időszakok igen ritkák a Google történetében, tavaly nyáron volt hasonló megfigyelhető, de akkor a Panda algoritmus futott. Kérdés, hogy vajon ez a csend, nem-e nagy változásokat készít-e elő?

Én személy szerint már igencsak várom a Panda frissítést, mert több oldal is vár a gyógyulásra, már több hónapja, és a Pingvin táján is lenne mit fejleszteni. Talán a március meghozza a változásokat.

Szuhi Attila

Üdv! Szuhi Attila vagyok, az ITE.hu alapítója és főszerkesztője. Fő területem a keresőoptimalizálás és az online marketing. Speciális szakterületem a Google büntetések a technikai SEO Audit és a linképítés.
Ha segítségre van szükséged, keress bátran.

Írd meg véleményed!

Kattints ide a hozzászóláshoz

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.