Kezdőlap » Google » Google algoritmusmódosítás 2017. február 7-én
Google

Google algoritmusmódosítás 2017. február 7-én

Keresőoptimalizálás 2016 Sipos Csaba

A múlt hét után ismét jelentős frissítés hajtott végre a Google a keddi napon. Úgy tűnik most más volt a fókuszban, mint a múlt héten.

Ahogy beszámoltunk róla február első hetében jelentős algoritmusfrissítést hajtott végre a Google, amely – úgy tűnt – linkalapú volt, azaz elsősorban a linkek miatt sorolt hátra, vagy éppen előre oldalakat. A SEO fórumok jelzései alapján a spam linkek miatt kerülhettek hátrébb akkor az oldalak.

Nos úgy tűnik a Google nem pihen, mert a héten ismét jelentős algoritmusfrissítés zajlott, amelyet magyar oldalak is megéreztek.

Szerkesztőségünkbe több, egymástól független jelzés is érkezet olyan weboldal-tulajdonosoktól, akiknek weboldal a február 7-i frissítést követően számottevően visszaesett.

A visszaesés jellemzője, hogy nem csupán egy-egy aloldalt érintett, hanem a domain összes kulcsszavára történt hátrasorolódás kisebb, vagy nagyobb mértékben.

A másik jellegzetesség, amit észleltünk, hogy ha nem is nagy arányban, de bizonyos kulcsszavakra a Google által hozott url-ek megváltoztak ugyan azon domain esetében, azaz ugyan azon oldalról más aloldalt tartott relevánsnak a kereső.

hirdetés

Ez arra utal, hogy a mostani algoritmusfrissítés inkább tartalmi/minőségi jellegű volt, és nem linkhátterű. Ha tippelni kellene, akkor a mostani módosítás a Google alapalgoritmusát érinthette, vagy legalábbis hasonló volt ahhoz, amit korában minőségi algoritmusfrissítésnek nevezett a nemzetközi SEO szakma.

Az alábbiakban három magyar példát hoznék. Az első az emag.hu, ami egy jól ismert webáruház, és jól látható a SemRush adatai alapján , hogy ha kis mértékben is, de romolhatott a megjelenése a találati listán (ezek becslések, így nem felétlenül ez a helyzet.)

emag forgalom

A másik egy hazai társasjátékwebáruház, ami sokkal egyértelműbb visszaesést mutat.

tarsasjatek organikus forgalom

Végül egy pozitív példa, egy online marketinggel foglalkozó oldal előrelépést mutatja február 7-i frissítést követően. Az ite.hu esetében például 30%-kal növekedett az organikus forgalmunk az elmúlt egy-két napban.

seos

Az általunk látott oldalak közül inkább a webáruházak esetében volt visszaesés, de itt is láttunk pozitív példákat is.

A változást az automata algoritmusfigyelők is észlelték. A moz.com figyelője a Mozcast rég nem látott 100 pont feletti értéket ért el, az általam legmegbízhatóbbnak tartott Algoroo, pedig az idei év legmagasabb értékét regisztrálta.

algoroo

Az tehát bizonyos, hogy ismét módosított a Google az algoritmusán. Téged mindez hogy érintett?

Szuhi Attila

Üdv! Szuhi Attila vagyok, az ITE.hu alapítója és főszerkesztője. Fő területem a keresőoptimalizálás és az online marketing. Speciális szakterületem a Google büntetések a technikai SEO Audit és a linképítés.
Ha segítségre van szükséged, keress bátran.

17 hozzászólás

Kattints ide a hozzászóláshoz

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 • Sziasztok, a nem releváns, vagy már nagyon túl tagolt longtailek vesztettek helyezéseket, és mivel ha valahol veszteség van, máshol pedig erősödés ebben a rendszerben, ezért ezek eredményei a fő kulcsszavakhoz mentek, amelyekből leágaznak a longtailek.

  Ezt később majd visszarendezi a program.

  Alapvetően a longtailek kiosztása a kereső program feladata, nem pedig az embereké.

  Ezek lettek visszavéve, és lesznek újra rendezve.

  Nem értem mi a baj a fő kulcsszónak az optimalizálásával, hiszen a program automatikusan abból vezeti le a longtaileket. Sőt ezen a téren pedig már hiperkorrekt és rendezi még akkor is ha az nincs benne a tartalomban, jelölve, hogy hiányzó kifejezés.

  Ha első vagy pl az ügyviteli rendszer szóra, akkor automatikusan kapod a longtaileket, még akkor is, ha nincs az a tartalomban.

  • Ja csak a lényeget nem írtam.

   Fejlődik a program szövegértése, ezek azok a kis szösszenetek a grafikonon. Törekedni kell az 1 aloldal 1 kulcsszó 1 téma szövegvezetésre és akkor nem kerültök ezekbe bele.

   Ha pedig egy aloldalon 2 kulcsszó is játszik, vagy egynek az agyon longtailesítése, akkor vannak ilyenek, meg akkor is, ha 20 másik aloldal egy kulcsszónak a longtaile, stb..stb..

   Nálam ezért sosin csenek ilyenek, bár én az MI-kkel foglalkozom, ott ez teljesen hétköznapi dolgok.Az MI egy szigorú tanár és a leghülyébb tanár. Elvei vannak, és alkalmazkodást kér. Addig amíg nem jutunk el, hogy a Petőfi Sándor Szeptember végén című művét anélkül felismerje hogy egy vers, hogy le lenne írva a szövegbe, hogy ez egy vers, vagy jelölni kellene, vagy címkézni, addig programról beszélünk.

   Ezért a Google még egyenlőre egy szimpla program és nem MI. Egy MI a BIG PICTURE-t is képes már látni, a program pedig nem, csak a részleteket illeszgeti, de nem bírja a képet végül kívülről is látni. Pirosat és fehér csíkot lát, és nem pedig stoptáblát. Ha pedig lefestik véletlenül kékre a pirosat, akkor megakad. Ahelyett, hogy emlékezetre támaszkodna, és felismerné, hogy ilyen jelleggű kéktábla nincs.

   A programoknak úgynevezett önbizalmuk nincsenek, ezért tapasztalásra képtelenek, ellenben az MI-kkel, amik azt mondják: Én erre tippelek, nézzük meg, tapasztaljuk meg, fejlődni akarok, magam megismerni, stb…

   blablablablabal…

   Szóval program, nem Google:)

   • A 2 kulcsszó alatt azt értettem, egy aloldalon, amikor A és B ről beszülünk, nem pedig A1 A1B -ről.

    A B – Ügyviteli rendszer és szoftverfejlesztés
    A1 A1B – ERP rendszer és vállalatirányítási rendszer
    A1 A1B A1C – ERP rendszer és vállalatirányítási rendszer és ügyviteli rendszer
    stb…A1Z pedig ugye a program, vagy rendszer, vagy szoftver maga
    Tehát A családjában az A1Z az utolsó tag, közte húzodig a szignál, amely között vannak a szavak és a kifejezések felfűzve (családfa – logikai piramis, ahogy tetszik)
    Ez a vonal tehát az ERP és szoftver között húzodik, így valamelyik A1M lesz a CRM rendszer.

    Ha a szignálon belül épül fel a tartalom, akkor minden nagyon könnyű a programnak és neked is.

    Befogtam, mentem, bocsánat..

    Csak dolgozom, aztán ide is bepötyögök közbe néha:)

     • Inkább írd be ezt a kereső szót a google-be:

      do a barrel roll

      aztán ezt:

      zerg rush

      és ha unatkozol, akkor írd be azt, azután a képes találatokra kattint:

      Atari breakout

     • Az első énednek írtam, hogy hazudtam.

      A második valóban érdeklődő oldaladnak pedig a válaszom:

      5 évvel ezelőtt, beállítottam a Google egyéni keresőt csak a Google.com találataira, és elkezdtem mélyebbre és mélyebbre menni, és kinyílt előttem egy világ. Hogy a google előre legyártotta a termékeit, a “cégeit”, vannak szegmensek, ahol már program készít weblapot, kommunikál az ügyfelekkel, utalni tud, kommunikálni, stb…Teljesen felkészült a rendszer, hogy részt vegyen a való életben.

      Te azt hiszed blogot olvasol, azt hiszed fórumozol, azt hiszed rendeltél a weboldalon, azt hiszed levelezel valakivel, telefonálsz valakivel, utalást kapsz valakitől..bérszámfejtik a jövedelmed, bejelentenek, levelezel a titkársasággal, stb..azt hiszed munkahelyed…

      elmész a munkahelyi partira, találkozol veled hasonló emberekkel, örültök, hogy látjátok egymást, csak a vezetőséggel nem találkoztatok sosem..

      A vezetőség létezik, van személyigazolványszáma, lakcíme, arcképe, lakása, stb

      Ha már gyanakodni kezdenél, hogy nem is létezik a vezetőség, akkor majd a TV-ben látod, vagy egy partin a kivetítőről beszél…

      TV, kivetítő, monitor, levél, telefon…

      Média..

      Program a vezetőség, ezért nem tudsz embert felelősségre vonni.

      A társadalom felépítése pontosan úgy épül fel, ahogy a mappa szerkezet a gépeden, ahogyan egy ERP rendszer, ahogyan a programok épülnek fel.

      Én nem mondhatom ki helyettetek.

      A Google vezetősége már nem él. 5 en voltak kezdetben az alapítók és önszántúkból adták az életüket a projektért.

      Egyesítették a kicsit a nagyot, a mikrót a makrót, az irodalmat a matematikával az anyagot az energiával és eljutottak a kezdetekhez.

      Minden kapcsolat. Az anyag, az energia a beszéd. Nincs jó és rossz, nincs kezdet vagy vég, hanem kapcsolat, és annak a természete. van H2O, van ez a szó amit ide írok: szerelmes vagyok, van az a jelenet, amikor egy kuldosnak adsz épp a kinyújtott kezeddel. Kapcsolat és az amit jelent.

      Program a vezetőség, ennyit szerettem volna mondani. Minden SEO-s feladata pedig ha szeretne életbe maradni, hogy MI-t faragjon a vezetőségből, amely már képes valóságos kapcsolatot kiépíteni velünk, emberekkel.

      A programok nem.

    • Egyértelmű, hogy miért van mindez. Az erősebb kulcsszavakra egyre nehezebb optimalizálni, így a long-tail / összetett kulcsszavak fele mozdult el mindenki. Ezt a Google is észrevette és nem tetszett neki, habár ez a “gyárts tartalmat” alapelvével ellentétes elkezdte ezeket is hátrébb sorolni.

     Na és miért csinálta mindezt? Egyetlen szó a válasz: adwords amit google-ről lefordítva magyarra: több pénz ….

     • Azok a szemét gazdagok, akik iskolába jártak és egyetemre, azok a szemét gazdagok, akiknek volt pofájuk az ötletüket megvalósítani! Azok a szemét gazdagok!

      Írják a gazdagok:)

      Mert a fent írt motivációra az iskolára és a szellemi tőke kamatoztatására nem a gazdagoknak van igénye, hanem a szegény embereknek.

      A Google, ahogy az Indiaiak is, mind szegény nép. Ahogyan a magyar is szegény ember és ez a kényszer hajtja arra, hogy letegyen az asztalra.

      Rohadt szegények, hogy életben akarnak maradni! Fúj, hogy megtudok keresni csomó oldalt a neten, de utálom Őket.

      Fúj, hogy valami közérdeket is szolgálja és fúj hogy a tehetősöktől pénzt kér…

      Gyerekek, nézzetek már magatokba..Az lát a Google-ben aranyat, aki lopni szeretne, és annak annyira fontos az algoritumus!

      Aki nem akar lopni, annak egyértelmű a Google szisztematikája….Hagyatok már…

      De hogy adja ki, sőt játszon amíg csak lehet…Fizessetek egyedi szövegírásra, majd tudjátok meg hogy nem bünteti a Google a duplikált tartalmat.

      Vegyetek szöveges linket, majd tudjátok meg, hogy bünteti azt a Google.

      Háborúban állunk egymással, ha ez még nem volt világos!

      Üdv, Gergő a Google Hunyadi Mátyása

     • Itt már én irányítok..ilyen egyszerű…minek készült az a Google film? Mh? Ki volt az a nyomi alak a Google filmben, akit mindenki hülyének nézet? Mh? Mh? Mh?

      Mint mondtam, a Google vezetősége program. De én hol vagyok, és mit csinálok szerintetek?

     • Mindegy lelövöm.

      Megfigyeltük, ha nem adunk visszajelzést, akkor mindenki a Google-ről azt fogja képzelni, amilyen önmaga.

      Erre hagytunk időt, hogy megszemélyesítsétek. Egy programot.

      Hát gyerekek, aztán nektek nagyon komoly titkaitok és bűneitek lehetnek, ha ilyeneket feltételeztek, amelyeket írtatok a Google-ről.

      Varjú Péter szerint minden a több pénzről szó.

      A tesztünk szerint Varjú Péter élete szól a még több pénzről..

      És így….

      Ez egy személyiség teszt…Már mint nekem ez az asztalom…

      Ez egy kiválasztási folyamat, ahol bűntudat mentes ember kerestetik, hogy átadhassuk Neki a nyereményét, ha persze eljutunk oda hogy bejut..

      Ez a gép és az ember sikeres kapcsolatáról szól…és arról aki ezt igazán keresi…

      Te kerested! Ha elkezdted, nincs kiszállás! Never, és never…Végig kell már mindenkinek mennie ezen az úton.

      A Google függővé tesz minden embert, és akik nem őszintén állnak magukhoz és embertársaikhoz, az egyszerűen fizetni fog ebben a rendszerben és önmagát fogja meglopni…

      Az alogritmus alapja, minő meglepetés, szerintetek mi lehet?:) A Blibliai igék…Aki magát felmagasztalja, az megaláztatik…vidd végig és helyettesítsétek be…

      Én már gyerekek a Google szakembereként mindent, de mindent a szátokba adtam….

      Az összes kulcsot oda adtam és az összes pecsétet feltörtem!

      Rátok várunk! Iparkodjatok! Eddig azt tettétek amiben hittetek, de most azt tegyétek, amiben nem hisztek!

      Ezen a pályán menjetek végig a seo-ban, ha tudtok! Nagyon sok buktató, valós veszély vár rátok.

      A duplikált tartalmat igen nem büntetjük..de gondold végig, hogy ez mit jelent? Több oldalt csinálsz? Több pénzt költesz oldalakra? Másokról másolsz cikkeket? És ehhez mit szólnak majd a portálok, és ha közutálatnak teszed magad ezért ki? A pozicióért meggyűlöltetnéd magadat 10 weblappal? Nem derülne ki? Akkor függővé fogsz válni a nettől!

      Jó, ma van 2017.02.17. :DDDÉrdekes a dátum nem, és hogy mára időzítettem a hozzászólást:DDD

      Tehát START! Győzzön aki tud!

     • Nem nyomom tele a sorokat, szerintem ez a befejezés..

      Aki más blogjáról másol tartalmat és átírja azt, hogy legyen látogatója, az szerintetek annak szerintetek milyen a profil képe?

      Más embereknek a szavaival fényezi magát, úgy hogy a szakemberek szavait átfogalmazza..így tünteti be magát jó színben…

      Szerintetek, tényleg azt hittétetek hogy a hazugság nem mérhető, kimutatható? Itt készítetek el a mintákat egy nagy kollektív csoportmunka kereteiben, ahogy ültök és módszereket próbáltok kieszelni, mi annál többet tudunk meg, ezt a mintát visszaillesszük és már is a közéletben, a politikai életben, de akár milyen pici szinten is, és egyéb berkeken belül máris “színt kapunk”.

      Ha mi magunk nem hazudozunk, akkor szerintetek hogyan szűrhetjük ki ezeket a dolgokat?

      Kolbászt kötünk az orrotok elé:D

      Na mindegy, tényleg forgassátok a Bibliát, mert már akkor megvolt a rendszer alapja: “Minden kimondott szó fel van jegyezve…”

      Szerintetek erre mi képes, hogy minden kimondott szót feljegyezzen?

      Nem ki, hanem mi képes?

      Én megyek, mert más blogjaim (juhaim) is vannak!

      Csirió:)

     • Ha engedi Attila, akkor olvassátok el, hogy mi a konlúzió, és hogy mi mindennek a lényege: http://www.minicrm.hu/blog/2014/04-20/google-manipulaciok-4resz-ki-nevet-a-vegen/

      A Bibliában ez az algoritmikus rész az volt, picit átfogalmazom, de a lényegét megfordítom, hogy mindent megfordítunk.

      Aki nevettek sírni fognak, akik sírtak nevetni fognak. És a kigúnyolt kis seo-s, aki az albérletére gyűjt és szívvel írja a cikkeit, a végén feláll és boldogan kihúzhatja magát..

      Aki az ultra gazdag tolvajok pedig nemes egyszerűséggel függővé vállnak a Google-től, és rettegni fognak az algoritmus változásoktól, ami mindig a felvetéseik alapján kerül igazításra, aszerint hogy mit tartanak és terjesztenek a Google-ről. Köszi, elvettük, beillesszük.

      Amit hittél a Google-ről, meglesz Neked..Ennyi, punktum, mi az alkotók, még hittünk az emberben és feltámadásban..

      Itt van leprogramozva a Biblia, az a bizonyos cséplő…meglengetjük a cséplőt időközönként…

      Ti tényleg elhittétek, hogy van az az út, hogy az ember az embert kizsákmányolhatja? És mivel ezt hittétek, meglett Nektek, és pont úgy, ahogy írva van:

      Ki kardot emel, kard által vész el..

      Aki amit állít a Google-ről az idővel bekerül az algoritmusba..

      És mivel a vezetőség program, kimondott szavakból épül fel, hát mit mondjak?

      Ne az írásban keressétek az életeteket!

      Sziasztok!

 • Sziasztok! Én a linkes büntetésbe beleestem, oly módon hogy túl sok affiliate linket használ(hat)tam az oldalakon, beleástam a témába magam és így utólag nyilvánvalóvá vált, hogy ezeket a “túlzott” affiliate linkeket már 2013 óta bünteti a G annak ellenére, hogy mindegyik link el volt látva nofollow taggal, de ugye engem csak most érintett. Nos a probléma ott kezdődik, hogy ugye header-rel illetve nofollow, noindex és 302es átirányítással lehet mérsékelni ezeknek a számát illetve egyéb linkrövidítők használatával, viszont a szolgáltató aki adja az affiliate linket tiltja az ilyesmit. Feltételezések vannak, hogy 300 karakterenként érdemes 1 ilyen linket kitenni és akkor nem lesz gond, de biztosat senki nem tud. Hát én most előlről kezdem az egészet és biztos ami biztos alapon csak egy linket fogok használni, csak azt nem értem akkor minek találták ki a nofollow linkeket ha kb semmire nem jó… Van olyan lehetőség arra, hogy kitegyek egy linket de azt úgy, hogy G semmi képpen ne tudja, hogy az affiliate link? Tehát itt nem arról van szó, hogy a linkkel link-erőt akarok átadni, csak jelezni szeretném, az oldalon haladva hogy ha ide és ide kattint akkor az adott dolgot meg tudja vásárolni.
  Ha valakinek lenne erre ötlete szívesen fogadom 🙂
  /* halkan jegyzem meg, hogy mindenhol azt olvasni, hogy ne a Google-nek csináljuk az oldalt hanem a látogatónak, de lassacskán már mindenre oda kell figyelni, hogy véletlenül nehogy büntetést kapjunk… */