Kezdőlap » Keresőoptimalizálás » Újabb algoritmusmódosítás a Google-nál!
Keresőoptimalizálás

Újabb algoritmusmódosítás a Google-nál!

Google Fred algoritmus

Az elmúlt napokban ismét jelentősen átrendeződött a találati lista. Hivatalos bejelentés egyelőre nincs.

Az elmúlt napokban ismét jelentősen átalakult a találati lista és jelentősen mozogtak az egyes kulcsszavakra a weboldalak helyezései.

A mi adataink szerint a mozgások nagyjából szeptember 24-én kezdődtek 25-én tetőztek, de méga mai napon is voltak mozgások.

A Seroundtable nemzetközi keresőoptimalizálási magazin is jelezte a mai napon, hogy szintén algoritmusfrissítéseket észleltek és igen nagy aktivitást a külföldi webmester fórumokon.

„A Panda 4.0-ás óta ez volt a legrosszabb frissítés. Eddig az összes módosítással nyertünk, most azonban a forgalmunk50%-kal esett vissza, az eladások pedig ennél is nagyobb mértékben.”

„Mi is hasonlót tapasztaltunk. Az elmúlt hónapokban folyamatosan javultak a helyezéseink, most pedig a fő kulcsszavunkra a 2/3 helyről lementünk az 5/6-ik helyre. Ez drámaian hatott ránk.”

hirdetés

Nem ez volt mostanában az egyetlen jelentősebb frissítés, szeptember 20-án szintén jelentősen mozgott a találati lista, és van aki azt találgatja, hogy a mostani mozgások ezzel vannak összefüggésbe.

A mi oldalunkra a mostani frissítés kedvezően hatott a keresőoptimalizálás szóra például a 8-10. helyről feljöttünk az 5. helyre. Hasonló mozgást tapasztaltunk más kulcsszavainknál, amelyek szorosan kötődnek az oldal témájához. Érdekes módon azonban ahol a kulcsszó és a domain témája között lazább a kapcsolat, ott inkább lefelé mozdultak a kulcsszavak.

relevans-kulcsszavak

A fenti ábra azoknak a kulcsszavaknak a mozgását mutatja, amely relevánsak az ite.hu témájának egészére. A narancssárga vonal a “keresőoptimalizálás” kulcsszó helyezésváltozását mutatja.

irrelevans-kulcsszavak

Ez az ábra pedig a kevésbé releváns kulcsszavaink helyezésváltozását mutatja. Jól látható itt a negatív trend.

Az algoritmusokat figyelő automata eszközök, szintén komoly mozgásokat jeleznek.

Gary Illyés a Google szóvivője beszélt arról korábban, hogy ezek az eszközök nagyjából megbízhatóak, és a legpontosabb ezek közül véleménye szerint a Mozcast.

Nos, ez az eszköz viharos mozgásokról számolt be az elmúlt 24 órában.

mozcast

Az én kedvenc ilyen eszközöm, az ausztrál Algoroo, amely szintén nagyon szignifikáns változásokat mutat az elmúlt napokban:

Algoroo

Van egynagyon érdekes tanulság is egy webáruház esetén, amelynek helyezési abban a szegmensben romlottak, ahol nála specifikusabb weboldalak is versenyben voltak, és korábban a linkerének köszönhetően verni tudta ezeket a kisebb, de specifikusabb oldalakat.

Az eddig látható adatokból én azt szűröm le, hogy a Google a tartalom-minőség-relevancia hármasának értelmezésén tudott javítani, és úgy tűnik, hogy ha egy domain nagyon jól körülhatárolt témával foglalkozik, akkor az nyerhetett a mostani változásokon. Ez pedig arra utal, hogy a Google minőséget értékelő alapalgoritmusa módosulhatott.

De természetesen ezt csupán néhány tucat oldal adatainak előzetes elemzéséből szűrtem le, így közel sem biztos, hogy ez a valós helyzet.

A te oldaladat érintette a mostani frissítés?

Szuhi Attila

Üdv! Szuhi Attila vagyok, az ITE.hu alapítója és főszerkesztője. Fő területem a keresőoptimalizálás és az online marketing. Speciális szakterületem a Google büntetések a technikai SEO Audit és a linképítés.
Ha segítségre van szükséged, keress bátran.

5 hozzászólás

Kattints ide a hozzászóláshoz

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 • [Tapasztalat 1] kb 1-1,5 hónappal ezelőtt elhelyezett linkek esetében, a linkerőt fordítva is érvényesíti a Google ciklusokban (kb1 hónapra). Ilyen esetben a linkelt oldalból viszi visszafele a linkerőt a linkelő oldalra, majd a következő ciklusban visszafelé. Ez a visszafelé ható ciklus csak az újonnan linkekre vonatkozik, régiekre nem.

  [Tapasztalat 2] Csak az új linkek kerülnek a visszaforgó linkerő ciklusába és egyszer, feltehetőleg emelik a piár cikkek, tudományos iratok, gyűjtőmunkák, és szerintem a tematikus lapok értékét is, és ezért azok is egy időre kölcsönzik már a releváns linkeléssel a linkelt oldal erejét. És ez érthető, hiszen a cikkeknek leginkább csak egy ciklusra kell a támogatás, utána az már bekerül a látogatói folyamba magától is, és utána visszaadja már a linkelt oldalnak is az erejét, sőt addigra már hozhat magával látogatottságot is.

  [Tapasztalat 3] Ez lesz a linképítés új hatása, hogy egy ciklusra a linkelő oldal is megkapja a linkelt oldal erejét.

  [Tapasztalat 4] Azok a webáruházaim, oldalaim, amelyekre nem épültek linkek az elmúlt időben, semmit, vagy pozitívan helyezkedtek. Inkább stabilak, nem hatott rájuk semmi sem.

  [Tapasztalat 5] Amikor leáll egy ciklus, akkor utána persze már ténylegesen is oda adja a linkerőt a linkelt oldal.

  • Meg is kerestem a szaknyelven ezt a fordított keringést,

   [Ciklusos retrográd mozgás]

   ez a neve a jelenségnek, amely akkor a panda része immár tapasztalatom szerint.

    • Szia!

     Sajnos a Google csak nagyon kivételes esetben kommunikál az algoritmusfrissítésekről. Most sem volt ez másként. Hivatalos információ nincs és egy-egy algoritmusfrissítés esetében gyakran a tényen kívül, hogy megtörtént nem tudunk többet mondani. Feltételezések és elképzelések vannak csak, hogy tartalmi, vagy éppen link alapú volt (van néhány kivétel, amikor tisztább a helyzet). Ami segíthet pl. egy konkrét oldal esetében az, az, hogy megnézzük, hogy az adott oldal mely más algoritmusfrissítésnél esett még vissza, és agy feltételezhető, hogy van kapcsolat a visszaesések mögött. Vagy a másik megközelítési mód, egy SEO Audit elvégzése, ami feltárja, hogy mi az az adott oldalon, ami ütközik a Google minőségi, vagy éppen technikai irányelveivel, vagy éppen elvárásaival, és azok javítása idővel előrébb viheti ismét az oldalt.

     • Köszönöm a választ. A Ciklusos retrográd mozgásra vonatkozott konkrétan a kérdés, sajnos ehhez a kifejezéshez kapcsolódóan nem találtam érdemi információt vagy egyéb tapasztalatot.