A ChatGPT az OpenAI nevű cég mesterséges intelligencia rendszere, amely képes párbeszéd jelleggel megválaszolni összetett kérdéseket. Forradalmi technológiáról van szó, de nemcsak azért, amire képes, hanem azért is, amilyen hatást gyakorolt az emberekre.

A ChatGPT az indulását követő egy öt nap után már 1 millió felhasználója volt.  Összehasonlításképpen: a Facebooknak ehhez 10 hónap kellett, a Netflix-nek 41 hónap. Ez mutatja milyen radikálisan új dologról van szó.

Ebből a cikkből megtudhatod:

  • Mi az a ChatGPT, ki áll mögötte?
  • Hogyan használhatod a ChatGPT-t?
  • A ChatGPT jövője

Az első fejezet kicsit technikai, ha csak a ChatGPT használata érdekel nyugodtan átugorhatod ezt a részt.

A ChatGPT és háttere

Mi az a ChatGPT?

A ChatGPT egy nagy nyelvi modellel rendelkező Chatbot, amit az OpenAI fejlesztett ki a GPT3.5 modell alapján.

Ez így most kicsit érthetetlen lehet, így hadd magyarázzam el miről van szó!

Hirdetés

hirdetés

Érthetőbben megfogalmazva a ChatGPT egy mesterséges intelligencia, amely felhasználói kérdésekre képes valósághű és intelligensnek ható válaszokat adni. Tud beszélgetni az élet nagy kérdéseiről, képes irodalmi esszét írni, programot javítani, házi feladatot megoldani, verset írni és rengeteg egyebet.

A ChatGPT indulása és fejlesztője

A ChatGPT 2022. november 30-án indult útjára. Fejlesztője az OpenAI nevű cég.

Az OpenAI egy mesterséges intelligencia kutatólaboratórium, amelyet 2015-ben alapított 1 milliárd dollár kezdőtőkével Elon Musk, Sam Altmann és mások. A cég egy for-profit és egy non-profit részből áll össze és célja egy barátságos mesterséges létrehozása. A barátságos itt azt jelenti, hogy a cég olyan mesterséges intelligencia megalkotása, amely kedvező az emberiség egészére nézve.

2019-ben a MicroSoft 1 milliárd dollárt fektetett be a cégbe. Az ChatGPT megjelenését követően a cég értékét 29 milliárd dollárra becsülik.

A GPT modellek

Ahogy írtam a ChatGPT a GPT modelleken alapul. De mi az a GPT?

Nos, a GPT a Generative Pre-trained Transformer szó rövidítése. Ez tulajdonképpen egy nagy nyelvi modell, amely mélytanulást használ az emberhez hasonló szövegek előállítására.

Fontos megérteni, hogy nem tudatos intelligenciáról van szó, hanem a nyelvi modell „megjósolja” a szövegből a következő szavakat.

A GPT modelleket emberek által megírt szövegekből tanították. A szövegek egy része az internetről, másik részük könyvekből, illetve a Wikipédiáról származik.

A GPT 3-as verziója 2020-ban jelent meg, majd a GPT 3.5-ös verziója 2022. március 15-én. A ChatGPT a GPT 3.5-ös verzió finomhangolása révén jött létre.

A hírek szerint a GPT 4-es verziója 2023-ban lesz elérhető és sokkal fejlettebb lesz, mint a jelenlegi ChatGPT.

Mi az a Nagy nyelvi modellek?

A Nagy Nyelvi Modell (Large Language Modell – LLM) a GPT és így a ChatGPT alapja. A nagy nyelvi modelleket (LLM) hatalmas adatmennyiséggel képezik ki, hogy pontosan megjósolják, melyik szó következik egy mondatban.

Felfedezték, hogy az adatmennyiség növelése növelte a nyelvi modellek képességét. A Stanford Egyetem szerint:

„A GPT-3 175 milliárd paraméterrel rendelkezik, és 570 gigabájtnyi szöveggel lett betanítva. Összehasonlításképpen, elődje, a GPT-2 több mint 100-szor kisebb volt, 1,5 milliárd paraméterrel.

Ez a méretnövekedés drasztikusan megváltoztatja a modell viselkedését – a GPT-3 képes olyan feladatok elvégzésére, amelyekre nem volt kifejezetten betanítva, mint például mondatok fordítása angolról franciára.”

Az LLM-ek megjósolják a következő szót az egy mondatban lévő szavak sorozatában és a következő mondatokban. Ez a képesség lehetővé teszi számukra, hogy bekezdéseket vagy akár egész oldalakat írjanak.

Az LLM-ek azonban korlátozottak abban a tekintetben, hogy nem mindig értik pontosan, mit akar az ember. Tehát nem minden esetben érti meg jól a kérdéseket.

És ez az a pont, ahol a ChatGPT javít a technika jelenlegi szintjén, mivel a kialakításakor un.  emberi visszajelzéssel történő megerősítő tanulással (Reinforcement Learning with Human Feedback, RLHF) fejlesztették tovább.

Ez azt jelenti, hogy a modell válaszait címkézték a szerint, hogy az mennyire értette a feltett kérdést. Ennek köszönhetően a ChatGPT válaszainak szinte radikális mértékben javult akár a GPT-3-as modelljeihez képest is.

MI/
AI

hírlevél

Iratkozz fel most a mesterséges intelligencia alkalmazási lehetőségeivel foglalkozó hírlevelemre

0% spam, csak MI  Adatvédelem és ÁSZF

A ChatGPT használata

Jelenleg a ChatGPT bárki használhatja, ingyen, Magyarországról is. Várhatóan a jövőben lesz fizetős verziója is, de jelenleg csak ingyenes létezik. Az első hírek alapján az ingyenes verzió, valamilyen korlátozott formában továbbra is fent fog maradni.

Hogyan használhatod a ChatGPT-t?

Szerencsére néhány kattintás alapján bárki tudja használni a ChatGPT-t, a Facebook és a Word sokkal bonyolultabb, szóval nem kell aggódni.

  1. Lépés: Nyisd meg a ChatGPT hivatalos weboldalát, majd kattints a TRY ChatGPT gombra:

2. lépés: Ezt követően egy új oldalra irányítanak, ahol lehetőséged van belépni, vagy feliratkozni:

3. lépés: Ha beregisztrálsz, akkor egy rövid bemutató után megérkezel a ChatGPT fő oldalára. A felső dobozban találsz néhány példát, de beszélgetni a Chatbot-tal az alsó részen tudsz.

4. Lépés: És végül megmutatom, hogy miként néz ki egy kérdés-válasz pár:

A ChatGPT még jelenleg is fejlesztés alatt áll, a fejlesztőknek fontos visszajelzés, ha a válaszokat a like/dislike gombokkal értékeled.

Sajnos a ChatGPT üzemeltetése igen nagy erőforrásokat kíván, és több tízmillióan használják. Éppen ezért az oldal gyakran nem elérhető, vagy lefagy. Érdemesebb a magyar idő szerinti délelőtti órákban próbálkozni, mert tapasztalataim szerint ilyenkor stabilabban működik.

Tanácsok a ChatGPT használatához

Ahhoz, hogy a legtöbbet kihozzuk a ChatGPT-ből tudni kell használni. HA nem jól kérdezel, nem lesz megfelelő a válasz sem.

Szaknyelven „prompt”-nak nevezzük azokat a parancsokat, kérdéseket, amivel a ChatGPT-vel kommunikálunk. A promp-optimalizálás segítségével sokkal hatékonyabban tudjuk használni a ChatGPT-t, vagy bármilyen más mesterséges intelligencia rendszert.

Íme néhány tanács, hogy a legtöbbet kihozd a ChatGPT-ből:

  • fogalmazd meg világosan, hogy mire vagy kíváncsi
  • egy chat-en belül a rendszer emlékezik az előző válaszokra, tehát sokszor elegendő utalnod az előzményekre
  • kérd, hogy a kért információt rendezze pontokba, vagy táblázatba, erre is képes
  • megadhatsz mennyiségbeli korlátozást is, ha rövid válaszra vagy kíváncsi
  • kérheted, hogy bizonyos stílusban fogalmazza meg válaszát (például szaknyelven, vagy akár egy ismert személy)
  • ha túl röviden válaszol, csak írd be, hogy „folytasd” és további információkat közöl

Mire használhatod a ChatGPT-t?

Rengeteg lehetőség van, íme néhány felsorolásszerűen:

  • iskolai dolgozatok, szöveges matematikai feladványok megoldása
  • szövegírás
  • bármely nyelvű szöveg fordítása (bemásolás után)
  • szövegek összefoglalása, lényeg kiemelése
  • programok készítése, vagy ellenőrzése
  • ötletek gyűjtése bármely témához
  • marketingszövegek, címadás készítése
  • akár vers, forgatókönyvírás
  • receptek, diéták összeállítása

A sort lehetne folytatni, rengeteg lehetőség van, rajtad is múlik mit fedezel fel a ChatGPT képességeiből. De ne feledd ez a rendszer nem rendelkezik tudással!

A ChatGPT korlátai

A ChatGPT nem hibátlan, sőt néha egészen elképesztő hibákat képest ejteni. ez abból fakad, hogy nem rendelkezik valós tudással a valóságról, hanem csak szavak sorrendiségét jósolja.

Ráadásul, mivel az információk jelentős része, amiből dolgozik az internetről származik, ezért előfordul hogy vannak hibás adatai, vagy tartalmaz sértő, esetleg megbélyegző állításokat.

Nézzük a legfőbb korlátokat:

  • A ChatGPT nincs élő összeköttetésben az internettel, utolsó adatai 2021-ből származnak, ezért ennél frissebb adatokkal nem rendelkezik
  • A ChatGPT válaszai tartalmazhatnak tényszerűen hibás adatokat
  • Képes egyszerű matematikai, vagy alapvető kérdéseket is félreértelmezni, ezért a válaszokat mindig ellenőrizni kell
  • A ChatGPT kifejezetten arra programozták, hogy ne adjon bántó, vagy sértő válaszokat, így az ilyen témákat kerüli, vagy nem ad rá választ

A ChatGPT jövője

A ChatGPT az OpenAI GPT-3 modelljére épül, ami 2020-ban jelent meg. Az első hírek szerint 2023 első negyedévében megérkezhet a GPT-4-es verziója.

Sam Altman, az OpenAI vezérigazgatója a napokban adott interjúban ezeket a híreket cáfolta:

„”Egyszer majd kijön, amikor már biztosak vagyunk benne, hogy biztonságosan és felelősségteljesen meg tudjuk csinálni.”

Hangsúlyozta azt is, hogy a ChatGPT nem egy tényleges AGI, amit az emberek elvárnak tőlük.

(Az AGI itt a „mesterséges általános intelligenciára” utal, ami egy olyan mesterséges intelligencia-rendszer rövidítése, amely számos területen legalább az emberivel egyenértékű képességekkel rendelkezik.)

Szerző: Szuhi Attila

Üdv! Szuhi Attila vagyok, az ITE.hu alapítója és főszerkesztője. Fő területem a keresőoptimalizálás és az online marketing. Speciális szakterületem a Google büntetések, a technikai SEO Audit és a linképítés.
Ha segítségre van szükséged, keress bátran.

Írd meg a véleményed!

Az e-mailcímed nem lesz nyilvános. A * jelölt mezők kötelezőek.

  1. Kedves Attila,

    köszönöm a cikket, igen hasznos, minden laikus ismerősömnek (én IT-s vagyok), akit érdekel a dolog, ezt ajánlom.

    Mellékhatás: megismertem az ite.hu-t…

    Üdv, Gyula

    P.S. Feltételezem, a cikket természetesen NEM a Chat GPT írta…

      1. Sajnos fél órás tesztelés után olyan hibára bukkantam, amihez csökönyösen ragaszkodik
        Nem a kérdés lett rosszul feltéve, mert megértette, de teljes mértékben rosszul tudja a választ. Csak az általános ismeretekre hagyatkozik. Egy szinten használhatatlannak tartom. A téves információkkal én sem tudok mit kezdeni. De az első 5-10 percig remek volt. Játékszer sajnos, nem több.
        Jóval többet vártam tőle… de azért még nem adom fel, néhány dolgot bizonyosan jól tud.

        1. Igen, messze nem tökéletes a ChatGPT, de már kijött az újabb változata a GPT-4. És gondold el, hogy ez a technológia kb 10 éves.
          Természetesen a tudása attól is függ, hogy milyen témában tudott tanulni. Vélhetően amire keresel, arról kevés bemenő információt kapott.

  2. Rendkívülien jó dolognak tartom.Tisztelet a kitalálóinak,ilyen okos emberekre szüksége van a világnak.Csak így tovább sok sikert a jövőben.
    Mindenki nevében köszönöm.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Cikkek a témában

december 19, 2023

82MEGOSZTÁSFacebookFeliratkozás Ebben a cikkben megpróbálom bemutatni, hogy milyen

május 11, 2023

82MEGOSZTÁSFacebookFeliratkozás A PaLM 2 a Google legújabb és

március 15, 2023

82MEGOSZTÁSFacebookFeliratkozás A ChatGPT óriási sikere után a tegnapi

február 15, 2023

82MEGOSZTÁSFacebookFeliratkozás A mai napon teljes hozzáférést kaptam a


INGYENES!

TÖLTSD LE A GOOGLE 100 SEO TANÁCSÁT

A Google 100 legfontosabb keresőoptimalizálási tanácsa!