Kezdőlap » Linképítés » Linképítés aldomaines katalógusokra – megéri?
Linképítés

Linképítés aldomaines katalógusokra – megéri?

katalógusok ereje

Ha valaki új weboldalt indít, az egyik első hely, ahová linket épít valószínűleg a lap.hu katalógusai lesznek. De nem ez az egyetlen aldomaines katalógus, a kérdés az, hogy megéri-e a többibe is linket építeni? Ennek járunk utána.

Az első dolog amit tisztázni kell, hogy mit is tekintünk aldomaines katalógusnak. Nos, az olyan oldalakat, amelyeken a linkgyűjtemények tematikusan vannak szervezve egy-egy téma köré, és azokat aldomainen helyezték el. Például. baba.lap.hu, baba.linkcenter.hu, jatek.lap.hu, jatek.linkpark.hu, és így tovább.

A kérdés az, különösen ezeken a Pingvin és Panda-algoritmussal vészterves napokban, hogy megéri-e linket építeni ezekbe a katalógusokba. Hogy kiderítsük mi a helyzet, megnéztük néhány tucat kulcsszó esetén, hogy a találati listán ezek az aldomaines katalógusok hol helyezkednek el.

Ez a kutatás persze nem teljes körű, hiszen csupán néhány tucat kulcsszóról van szó, de azért talán a lényeget megmutatják, azaz azt, hogy mi a katalógusok erősorrendje.

A lap.hu a linképítők álma

Kezdjük az abszolút győztessel a lap.hu oldalakkal. A lap.hu nagyon régi tematikus katalógus, amely a web hazai őskorában a keresőkkel vetélkedve szolgálta ki az interneten böngésző embereket. Éppen ezért a Google óriási bizalommal tekint a lap.hu oldalakra. Ezt fokozza az is, hogy ezeket az oldalakat emberek szerkesztik, ami újabb pluszpont a Google szemében.

Akárhogy is a lap.hu oldalak kimagaslanak a mezőnyből. Elég csak rákeresni az általunk fontosnak tartott kulcsszóra és biztos, hogy az első 20 találatban ott lesz egy lap.hu oldal. Jelenleg nagyjából 9000 lap.hu oldal létezik, így hát könnyen rábukkanhatunk. A lap.hu tehát kimagaslik a mezőnyből, itt mindenképpen érdemes linket szereznünk, kerül, amibe kerül.

hirdetés

katalógusok ereje

A történet innen válik érdekessé, ugyanis a többi tematikus katalógus oldal már nem élvezi a Google kiemelt szimpátiáját. Ez jól látszik a helyezésekben is. A kulcsszavakra a többi katalógus 20-200 hellyel rosszabb helyezéseket ért el, mint a lap.hu oldalak.

Ezek az oldalak közel sem nem olyan régiek, például a tlap.hu, csak 2009-ben indult, szemben a startlap.hu 2001-es indulásával (de azért vannak kivételek, a linkcenter például 2003-ban indult). ennél azonban fontosabb szempont, hogy kevesebb aloldallal és linkkel rendelkeznek.
A lap.hu erejét jól mutatja, hogy több, mint 47000 domainről kap linket, míg a második helyezett linkcentert „csak” 8900 domain linkje erősíti.

A tematikus katalógusok erősorrendje

A linkelő domainek és a helyezések alapján az alábbi sorrend vázolható tehát fel. Messze az első a lap.hu, őt messze lemaradva a tlap.hu és a wyw, linkcenter követi, ezek erőssége még észlelhető. Ezeket a linkekneked, a lapozz.hu és a linkpark.hu követi, melyek lemaradása már nem túl jelentős a tlap, linkcenter kettőséhez képest.
Ezeken túl még felbukkant a találati listákon a hasznosoldalak.com, a bubb.hu, a linkindito.hu, linkvaros.hu, és a zeda.hu, de ezek jellemzően már igen hátul találhatóak a találati listán, és némely esetben a Google bár rendelkeztek kulcsszavas aldomainnel a keresésekre nem listázta őket, ami mutatja, hogy ezeket a tematikus katalógusokat már körültekintéssel kell használni.
Ha tehát linképítésbe kezdünk a lap.hu oldalakat favorizáljuk, ezeket még a tlap.hu, linkcenter, wyw követheti. A többi katalógus esetén már érdemes megnézni azt is, hogy az adott katalógus felbukkan-e a találati lista első 200 helyezettje között. Ha nem akkor a tömeges beküldést már nem ajánlom, legfeljebb egy-egy linket szerezzünk ezekről az oldalakról.

És mit gondolsz te? Szerinted helytálló az erősorrend?

Szuhi Attila

Üdv! Szuhi Attila vagyok, az ITE.hu alapítója és főszerkesztője. Fő területem a keresőoptimalizálás és az online marketing. Speciális szakterületem a Google büntetések a technikai SEO Audit és a linképítés.
Ha segítségre van szükséged, keress bátran.

4 hozzászólás

Kattints ide a hozzászóláshoz

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 • Szia Attila!

  Nagyon érdekes a cikk. Az egyetlen hátulütőjét abban látom a tematikus katalógusoknak, hogy sok esetben beteltek, a szerkesztő már nem foglalkozik vele (csomó tört link van ezekben a katalógusokban) így sok esetben már be sem lehet kerülni sok helyre (és ez nagyon igaz a lap.hu -ra, amit különösen szeret a google valamiért, pedig már jócskán megkopott a minősége).

  Üdv., Gábor

 • Kedves Attila! A cikk érdekes gondolatokat vet fel, de itt-ott azért becsúszott néhány tévedés, pontatlanság… A Startlap/lap.hu például nem 2001-ben, hanem még 1999-ben indult. A lapok száma valamivel 9000 alá esett, az utóbbi időben jónéhány kisebb látogatottságú témaoldal megszűnt.

  Ami jelentősebb probléma, hogy a cikkben (forrásmegjelölés és dátum nélkül – hiszen a hivatkozott linkek száma, és így az egymáshoz viszonyított helyezés is változhat; akár rövid idő alatt is) hivatkozott táblázat adatai és a szöveges következtetések sincsenek szinkronban egymással: a tábla szerint a wyw.hu a második, de azt írod: “…. lap.hu oldalakat favorizáljuk, ezeket még a tlap.hu, linkcenter, wyw követheti. (miközben a tábla szerint pl.a tlapot megelőzi a linkpark, és azt mégse említed pozitívan /igaz, mikor ezeket a sorokat írom, ez utóbbi linkgyűjtemény épp nem működik/)

  Vagy ez a mondatod sem áll összhangban az elemzett táblázattal: “A lap.hu erejét jól mutatja, hogy több, mint 47000 domainről kap linket, míg a második helyezett linkcentert „csak” 8900 domain linkje erősíti.” hiszen ott a linkcenter a harmadik.

 • Tisztelt Czégé Imre Pál,
  nem is az lényeg már, hogy mire mennyi link mutat, inkább az, hogy honnan. Büntetett a link küldő oldal, vagy sem. Meg kell fontolni, hogy hová épít az illetékes linket, és hogyan. Valószínűleg ezért csökkent a startlap lapjainak száma is.

 • Sziasztok! Én vagyok a linkvaros.hu tulajdonosa. Egy éve vagyok az új tulajdonos és azóta számos új hivatkozó és értékes linket szereztem az oldalamnak,így számíthatnak arra,hogy értékes linkeket kapnak a beküldők. Persze aki be akar kerülni annak valami valóban értékes honlapot kell ajánlania nekünk.
  üdvözlettel
  Börcsök Attila