Kezdőlap » Linképítés » Ha jótékonykodsz linkért cserébe, az fizetett linknek számít a Google szemében
Linképítés

Ha jótékonykodsz linkért cserébe, az fizetett linknek számít a Google szemében

Google büntetés

A fizetett linkeket büntetheti a Google. Akár egy jótékonykodásért kapott linket is fizetett linknek tekinthet a Google.

A medium.com-on jelent meg egy írás, amely azt taglalja, hogy jótékonykodásért cserébe  szerezhetünk akár több erős dofollow linket és ez bizony rangsorolási előnyöket is jelenthet. A cikk szerzője fel is sorol számos olyan oldalt, amely dofollow linket ad támogatásért, vagy jótékonykodásért cserébe.

Az eset kapcsán megkérdezték John Muellert, mi a véleménye az ilyen típusú linkekről.

John Mueller, a Google szóvivője egyértelműen válaszolt:

„ Ezek fizetett linkek, nemigaz?”

És hogy mi a gond a fizetett linkekkel?  Nos, a Google útmutatója így fogalmaz:

„A PageRank mutatót befolyásoló linkek vétele és eladása ronthatja a keresési eredmények minőségét. Ha linkekkel elkövetett csalásban vesz részt, megsérti a Google Útmutató webmestereknek című dokumentumában megfogalmazott elveket, és ronthatja a webhely pozícióját a keresési eredményoldalon.”

Magyarán szólva a fizetett link büntetés eredményezhet. A Google szemében azok a linkek, amelyek jótékonykodásért, vagy támogatásért cserébe kapunk fizetett linkeknek minősül.

A Google szempontjából ez persze érthető, de vajon mennyire életszerű?

Azt gondolom, az teljesen természetes, ha egy Alapítvány, vagy egy iskola kap egy támogatást, akkor weboldalán feltünteti az adományozó szervezet nevét, és ha van weboldalát is. Az is előfordulhat, hogy ezt megteszi a támogató tudta nélkül, egyszerűen hálásból a támogatásért.

Az ilyen link pedig már a Google szemében is inkább „szerkesztőségi link” sem mint fizetett link.

Bár illúzióink ne legyenek. A Google egy cég, aki a maga anyagi szempontjai alapján dönti el mi ütközik az irányelveibe és mi nem. Szó sincs erkölcsről, vagy etikáról, csupán anyagi haszonról – a Google részéről.

Éppen ezért én a magam részéről igenis javaslom, hogy különösen Karácsony közeledtével támogassuk a rászorulókat. Ha linket is kapunk, ami keresőoptimalizálási szempontból előnyt jelent azt se utasítsuk vissza.

A Google Magyarországon szinte sohasem büntet fizetett linkekért. Hazai és nemzetközi multicégek és KKV-k ezerszámra vásárolják a fizetett linkeket idehaza. Ideáig ezért büntetést szinte még senki sem kapott.

Éppen ezért az ettől való félelem senkit ne tartson vissza a jótékonykodástól. A büntetésre emiatt szinte biztos nem kapunk büntetést.

És egyébként is. A Google-nak is van támogatói linkje az Apache oldalán. Dofollow link, pénzért cserébe, amire már több ízben felhívták a Google figyelmét. Ennek ellenére a link továbbra is megtalálható. A Google Chrome böngészője is kapott már így linket évi 350 ezer dolláros támogatásért cserébe.

Szóval támogassuk a rászorulókat, és persze ne keresőoptimalizálási okokból.

Szuhi Attila

Üdv! Szuhi Attila vagyok, az ITE.hu alapítója és főszerkesztője. Fő területem a keresőoptimalizálás és az online marketing. Speciális szakterületem a Google büntetések, a technikai SEO Audit és a linképítés.
Ha segítségre van szükséged, keress bátran.

Írd meg véleményed!

Kattints ide a hozzászóláshoz

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.