Kezdőlap » Keresőoptimalizálás » A SEO alapjai: keresőoptimalizálási tippek
Keresőoptimalizálás

A SEO alapjai: keresőoptimalizálási tippek

SEO alapjai - keresőoptimalizálási tippek

Az oldal helyes beállítása a belépő a jó Google helyezéshez. Íme, néhány alapvető on-page SEO beállítás, ami nélkül nincs siker.

A keresőoptimalizálásnak három nagy ága van. Ezek:

  • az on site SEO, azaz, amikor a saját weboldaladat optimalizálod
  • az off site SEO: ez elsősorban a linképítést jelenti.
  • technikai SEO, amit én külön szoktam választani az on-site SEO-tól

Én itt most az on-site keresőoptimalizáláshoz fogok tippeket adni.

De, tisztázzuk az elején: Egy tökéletesen optimalizált oldalnak sincs esélye komoly versenyben, ha nem támogatják minőségi linkek. De ha a linkek megvannak, és az oldalon belüli optimalizálás is tökéletes, akkor már jó úton haladunk a siker felé.

Érdemes a technikai SEO beállításokra is odafigyelni, de ezt jó esetben elég egyszer elvégezni, és évente egyszer-kétszer ellenőrizni, hogy minden rendben van-e?

De most lássuk a legfontosabb és legalapvetőbb On-Page SEO beállításokat:

hirdetés

1. Címsor: kulcsszóval az elején

A SEO alapja a helyesen megválasztott címsor, azaz title címke. HA a böngészödben az egérkurzort az oldalad felé viszed, máris láthatod, mi az oldal Title-ja. Vigyázz ez nem feltétlenül azonos a cikked címével! Lássuk mire érdemes odafigyelni!

Kevesen tudják, hogy a title megfogalmazásakor annak is jelentősége van, hogy a kulcsszó hol helyezkedik el a címben. Lehetőleg minél közelebb legyen a cím elejéhez, ahogy ennél a cikknél is. A fő kulcsszó a SEO alapok, így hát ez a nyitó szó a címben.

Mire érdemes még odafigyelni? A Title vonzza a tekintetet, legyen átkattintásra ösztönző, mert ha sokat kattintanak a találati listán a te oldaladra, és a cikk is jó, az előnyt jelent a rangsorolásban.

Gondold át, hogy a felhasználó milyen problémára keres megoldást, ha az adott kulcsszót beüti a keresőbe. A címet úgy fogalmazd meg, hogy választ kínáljon arra a problémára.

Egyszerű igaz?

2. Tiszta url

Azt sem kell túlmagyarázni, hogy az url is rangsorolási szempont. Hagyjuk el a dinamikus url címeket, és kizárólag statikusokat használjuk. Ezt sokan tudják és használják. Ha tovább akarunk lépni, akkor pedig hagyjunk el minden felesleges szót az url-ből, nem kell az url-ben a blog, vagy kategórianév, vagy a dátum, lehetőség szerint csak a cikk címe, vagy a kiemelten fontos oldalaknál csak a kulcsszó. Ennek a cikknek például az ideális url címe az lenne: ite.hu/seo-alapok.

Ha az url-t módosítod, mert keresőoptimalizálási okokból javítod, soha ne felejtsd el a régi url-t az újra átirányítani. A Google mindig url-eker rangsorol, és ezek kapják a szignálokat. Ha nincs átirányítás, az összes pozitív szignál elvész!

3. Linkelj kifelé

A weboldal tulajdonosok a mai napig nem szeretnek kilinkelni az oldalukból, mert félnek attól, hogy a kifelé mutató linkekkel elveszik az oldal PageRank értéke, vagy linkereje. Ez tíz éve még talán igaz volt, ma már nem kell ettől tartani.

Ma már a Google olyan weboldalakra akarja küldeni a látogatóit, amelyek információs csomópontok, ahonnan sok további hasznos oldal érhető el rendszerezve, ezért bátran linkelj kifelé.

De persze mindig csak megbízható forrásra linkelj, és lehetőség szerint ne a konkurenciádat erősítsd a linkekkel. Egy-egy minőségi cikkben legalább három releváns és minőségi oldalra mutató link helyezhető el. Korábban már írtam róla, hogy a SEO tesztek szerint a kifelé mutató linkek, egyértelműen rangsorolási tényezők, élj tehát vele!

kimenő linkek

A kifelé mutató linkkel rendelkező oldalak, megelőzik az ilyen linkkel nem rendelkező weblapokat.

4. Egészítsd ki a címedet járulékos szavakkal

A SEO alapok jó cím, de ha igazán sok látogatót akarunk, akkor célszerű címeinket kiegészíteni olyan járulékos szavakkal, amelyek többlet forgalmat generálhatnak. Ilyen lehet az „olcsó”, a „hogyan”, a „2018”, azaz olyan plusz kifejezések, amelyeket az emberek általában használnak. Ezekkel a plusz szavakkal további találatokban bukkanhatsz fel, és több látogatóhoz juthatsz.

Ezeket nevezzük long tail kereséseknek. A jó hír az, hogy ezekre a konkurencia is kisebb, érdemes élni ezzel a trükkel.

5. Írj legalább 1000 szóból álló szöveget

Sokan azt mondják, hogy az emberek nem szeretnek hosszú szövegeket olvasni a weben. Ez igaz is, de egy igényes írás esetén kivételt tesznek. Egy olyan írás esetén, ami valóban érdekli őket.

Ha van olyan kifejezés, amelyre valóban nagyon, nagyon szeretnél jó helyezést elérni, akkor ne kíméld a billentyűzetet és írj legalább 1000 szó hosszúságú cikket.

Számos SEO kutatás bizonyította ma már, hogy minél hosszabb egy weboldalon a szöveg, annál jobb helyezést ér el a Google keresőjében.

Szöveghossz és helyezés a keresőoptimalizálásban

SEO alapok: minél hosszabb a szöveg, annál jobb helyezést ér el átlagosan a Google keresőjében

Az én linképítési tanfolyamom 50.000 karakter hosszú, és az első a találati listán, hasonlóan hosszú a Google algoritmusokról írt cikkem, mert ezekre valóban jó helyezést szerettem volna elérni. Ha tehát valami nagyon fontos, szánd rá az idődet. Persze nem kell minden cikknek ilyen hosszúnak lennie, de a kiemelt tartalmaknál ez alapkövetelmény.

6. Használj multimédiás tartalmakat

Használj képeket, videót, diagramokat a cikkeidben. Egy kép, vagy diagram sokkal többet el tud mondani, mint ezer szó.

Tördeli a folyó szöveget, ezzel megkönnyíti az olvasást, ráadásul növeli a felhasználói élményt is. Ez nem csak az olvasóknak lesz jó, de SEO szempontból is számos előnnyel jár. Növeli az oldalon eltöltött időt, és csökkenti a visszafordulási arányt, mind a kettő fontos SEO mutató.

A mai modern keresőoptimalizálásban egyre fontosabb a felhasználói élmény, amit a Google számos módszerrel tud mérni. Ha kiszolgálod a látogatót, akkor fokozatosan előrébb kerülsz a találati listán is.

7. Használd a kulcsszavadat az első bekezdésben

Normális esetben, azaz ha természetesen írsz,  a fontos kulcsszó valóban bekerül az első bekezdésbe, de van, aki hosszú bevezetővel indít. Ez SEO szempontból nem túl szerencsés. A Google esetleg kételkedni kezd, hogy az adott cikk releváns-e a kifejezésre, ha az első 100 szóban nem bukkan fel.

Ne kövesd el ezt a hibát, és írd bele természetes módon a legfontosabb kulcsszavadat az első 100 szóba.

Bár bizonyítani nem tudom, ennek fontosságát, én igyekszem ügyelni rá, hogy a cikk végén ismét felbukkanjon a kulcsszó.

8. Rakd a címet a H1 címkébe

Alap SEO beállítás, mégis gyakran nem élnek vele. A cikk címe kerüljön a H1 címkébe. Ezt a legtöbb WordPress oldal alapból tudja, de van úgy, hogy a sablonok ezt felülírják. Gyakori különösen egyedileg készített oldalak esetén, hogy a H1 címkébe a logó kerül. Ez nem túl jó ötlet, kerüld el!

Szerencsés, ha a H1 címsorba is belekerül a kulcsszó. Az azonban nem követelmény, hogy a title és a címsor azonos legyen. Kicsit módosíthatsz rajta és így plusz long tail találatokat tudsz elérni.

9. Legyen villámgyors az oldalad

A rangsorolásnál az oldal sebessége nem elhanyagolható tényező. Sok hazai szolgáltató ezen a téren tisztességesen teljesít, de ez nem mindig elég. Az oldalnak ultra gyorsnak kell lennie, ha lassú a szerver válaszideje az nem túl jó ajánlólevél. A Google Page Speed, vagy a Pingdom Tools segíthet felgyorsítani az oldaladat.

A Google kutatásai szerint, ha egy oldal 3 másodpercnél lassabban töltődik be, akkor a felhasználók fele visszafordul. A weboldal sebessége SEO szempontból csak akkor gond, ha a weboldalad nagyon lassan 20-30mp alatt töltődik be, a rossz felhasználói élmény azonban áttételesen a SEO-dat is tönkre teszi.

És ne feledd, a gyors oldal csökkentheti a visszafordulási arányt is, ami szintén egy pozitív szignál.

10. Használd a közösségi megosztási gombokat

Bár a jelenlegi ismereteink szerint a közösségi megosztásoknak nincs direkt hatása a helyezésre, azonban az indirekt hatás nagyon is fontos. Ezek segítségével több emberhez juthat el a tartalmad, többen keresnek rá oldaladra, márkádra és a sok látogató végső soron linkeket is hozhat.

Viszont ügyelj ara is, hogy ezek a gombok gyakran sok erőforrást igényelnek, lehetőség szerint csak azokat használd, amelyek valóban hozhatnak látogatót.

11. Csökkentsd a visszafordulási arányt

Használj a cikkeken belül belső linkeket, amivel a felhasználók azonnal a cikk legérdekesebb részére juthatnak, ezzel nem csak a visszafordulási arányt csökkented, de felhasználód élményét is növeled.

Helyezz el az írásodba olyan linkeket is, amelyek olyan cikkeidre mutatnak, amelyek az adott területet még részletesebben kifejtik. Ez jó a felhasználónak, mert újabb és újabb hasznos információkra bukkan, és jó keresőoptimalizálási szempontból is, mert pozitív felhasználó szignált mutat a Google felé.

12. Használd a szinonímákat

Ha írsz egy cikket, és egy kulcsszóra optimalizálsz, próbálj kicsit tágabb körben gondolkodni, és használd a szinonimákat, kapcsolódó kifejezéseket, például a SEO helyett a keresőoptimalizálást. A SEO alapok helyett a SEO alapelvei szót. Így plusz forgalmat szerezhetsz a long tail-ekből, és az oldal minőségét is javítod a kereső szemében.

13. Ne kulcsszavakban, hanem témakörökben gondolkozz!

A kulcsszavak fontosak, de ideje megelőzni a konkurenciát és témakörökben gondolkodni. A Google , amikor egy szöveget elemez, annak minőségét úgy tudja legjobban megállapítani, hogy megnézi, milyen szavakat használunk abban az adott cikkben.

Ha Budapestről írunk, megemlítjük-e a Gellért hegyet, a Dunát, a Parlamentet. Ha fociról, akkor Messit, a gólt, és a lest. A Google nagyon pontosan tudja, hogy egy-egy szóhoz mely más szavak kapcsolódnak és milyen szorosan. Ha ezeket a szorosan kapcsolódó kifejezéseket nem találja meg, akkor joggal gondolja azt, hogy a témakört nem bontottad ki elég részletesen, és nem jutsz előre a találati listán.

Ha tehát egy cikkedet SEO szempontból elemzed, nézz rá ilyen szemmel. Vajon körbejártam a témakört, kitértem a lényeges kérdésekre? Ha a válasz igen, akkor ezeknek a kapcsolódó szavaknak is ott kel lenniük a cikkedben.

14. Csökkentsd a Dwell time-t

Erre még talán nincs jó magyar kifejezés. A visszafordulási arány nem túl jó mutató. A Google ehelyett a dwell timet használja, ez azt jelenti, hogy a felhasználó rákeres egy adott kifejezésre, kiválaszt egy oldalt, majd visszajön ugyanarra a találati listára. A Google ezt az időt méri, és ennek kell minél hosszabbnak lennie, mert ez jelzi a kereső felé, hogy minőségi tartalmat kapott a felhasználó.

Az ideális az, ha az oldalról visszajövő felhasználó új keresésbe fog. Ekkor tudja a Google, hogy a találat kielégítő volt a keresett információt megtalálta nálad.

15. Képek optimalizálása

A képtalálatokra jövő látogatók általában nem túl értékesek, ezért inkább arra kell törekedni, hogy a képekkel a cikk helyezését javítsuk. A képek optimalizálása külön témát is megérne.

A SEO alapok, amit mindenképpen meg kell tenned, az a kulcsszavas filenév és az alt címke kitöltése.

Az alt címke vizuálisan nem látható, de ez az a HTML elem, amely leírja a keresőrobot számára, hogy az adott kép mit jelenít meg. Ez horgonyszövegként is funkciónál, azaz ha a kép link is egyben, akkor ennek a horgonyszövege a kép alt címkéje.

16. Képaláírások

A Google jól tudja értelmezni, hogy egy weboldal vizuálisan hogy jelenik meg. Éppen ezért a képaláírásoknak is nagyobb szerepet tulajdonít, mert jól elkülöníthetően jelenik meg a weboldalon. A képek alatti szöveget 300%-kal többen olvassák el, mind a többi szöveget.

Ragadd meg az olvasók figyelmét jó képaláírásokkal. Bár SEO tesztekkel még nem igazolták, de véleményem szerint ez is egy parányi rangsorolási előnyt jelenthet.

17.  Meta description: nem közvetlenül keresőoptimalizálási faktor, de fontos!

A meta leírás nem közvetlenül rangsorolási szempont. A Google közel egy évtizede nem használja ilyen célból. Ugyanakkor megjelenik a találati listán, és éppen ezért befolyásolja az átkattintási arányt, azaz azt, hogy hányan kattintanak rá a te cikkedre a találati listán. az átkattintási arány pedig már befolyásolja a rangsorolásodat, noha ezt a Google sosem ismert el, de nyílt titok.

Egy jó meta leírás vonzza a tekintetet és választ ígér a felhasználó kérdésére. Nagyon nem mindegy, hogy az átlag fölé tudod e tornázni az átkattintási arányodat.

A jó meta description összefoglalja miről szól az adott url, és a kíváncsiságot is felkelti.

18. Betűméret és SEO

A Google új Chrome böngészőhöz készült eszköze a Lighthouse rendelkezik beépített SEO Audittal. Noha az eszköz csak néhány SEO elemet vizsgál, de hibának tünteti fel, ha az oldal túl kicsi (16px alatti) betűméretet használ, mivel a mobilról érkező látogatóknak, ezt nehéz elolvasni.

Ha a Google saját eszköze is hibának jelzi ezt, ne kövesd el azt a bakit, hogy túl kicsire méretezed a betűidet a weboldalon. Az olvashatóság fontos szempont a felhasználóknak és a Googlenak is, és talán rangsorolási szempont is!

19. Minőségi tartalom – a felhasználóknak írj!

Erről már sokszor és sokat írtunk tartalommarketing oldalunkon. A keresőoptimalizálás alapja a minőségi tartalom. E nélkül nincs hosszú távú siker.

De mit is jelent a minőségi tartalom?

Nos, én ezt úgy szoktam megfogalmazni, hogy az a minőségi tartalom, ami választ ad a felhasználó kérdésére. Ha valaki a pontos időre kíváncsi, nem kisregényt kell írni, hanem nagy betűkkel meg kell mutatni a pontos időt.

Az első és legfontosabb, hogy azonosítsd, hogy milyen információt keres az, aki az adott keresőkifejezést beüti a Google-ba. Vásárolni akar? Egy weboldalt keres? Információra van szüksége? Szolgáltatást venne igénybe?

Nézd meg, hogy az adott kifejezésre milyen típusú oldalakat ad ki a Google a találati lista első tíz helyén. Inkább webáruházak jelennek meg? Esetleg blogcikkek, vagy szolgáltatói oldalak, kategória, vagy cikkoldal? Ez jól mutatja, hogy a Google adatbázisa szerint adott keresésre mi a legrelevánsabb információ.

Most már tudod mire kíváncsi a felhasználó, a weboldalad, ezt az igényt szolgálja ki, és ez esetben minőségi lesz a weboldalad a Google és a felhasználók szemében is!

A lista még így sem teljes, de ezek a SEO-nak olyan alapjai, amire lehet építeni. Ha ezek rendben vannak, már nagyot nem hibázhatunk. Már csak minőségi linkek kellenek, és már benn is vagyunk az első tíz helyezett között.

Témák

Szuhi Attila

Üdv! Szuhi Attila vagyok, az ITE.hu alapítója és főszerkesztője. Fő területem a keresőoptimalizálás és az online marketing. Speciális szakterületem a Google büntetések a technikai SEO Audit és a linképítés.
Ha segítségre van szükséged, keress bátran.

2 hozzászólás

Kattints ide a hozzászóláshoz

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.